Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Prijateljstvo jače od prokletstva

Jovan Živković 1.12.2019. Komentari

Kad cikade zaplaču (When they cry) je anime iz 2006. godine koji broji 50 epizoda podeljenih u dve sezone od kojih prva (Higurashi no naku koro ni) broji 26 epizoda, a druga (Higurashi no naku koro ni kai) 24 epizoda. Sem ova dva serijala, anime broji još pet serijala nevezanih za glavnu priču.

Foto: www.wallpaperup.com

Jun je 1983. godine. U fokusu priče je Maebara Keiči, momak koji se skoro preselio u malo selo Hinamizava. Tu se sprijateljio sa još četiri devojke koje idu sa njim u školu. U susret festivalu pamuka, najznačajnijem prazniku tog sela, Keiči otkriva da ono i nije tako mirno kao što je mislio. Pre četiri godine dogodilo se svirepo ubistvo jednog radnika prilikom izgradnje brane. Od tada, svake godine na dan festivala jedna osoba umre, a jedna nestane. Da stvar bude jezivija po Keičija, otkriće da je svako od ubijenih ili nestalih na neki način povezan sa njegovim drugaricama.

Ono što je najkarakterističnije za radnju ovog animea jeste nepravilnost njenog toka. Jednog trenutka uživaćete u lepoti i šarenilu radnje i kolora, a već sledećeg trenutka zavladaće mračne scene praćene rekama krvi. Ovaj anime predstavlja pravi miks žanrova u kojima dominira horor tokom prve i misterija tokom druge sezone, uz sveprisutnu komediju. Čak su i same sezone podeljene na nekoliko zasebnih priča koje prate po jednog od glavnih likova. Na taj način likovi dobijaju na karakterizaciji, ali radnja trpi posledice u vidu sopstvenog raspleta. Tajna koja se krije iza zločina koji pokreću priču nagoveštava se tek pri kraju prve sezone, dok konačno rešenje ne dolazi na kraju, već na sredini druge sezone, te se kraj animea pretvara u jednoličnu akciju.

Na animeu je radio studio Deen, najpoznatiji po prvom Fejt animeu (Fate/stay night). Animacija je sasvim solidna, isto kao i crtež koji se posebno ističe kod horor scena. Muzika je takođe za svaku pohvalu i odlično dočarava atmosferu animea, bila ona šarena ili mračna u tom trenutku. Obe uvodne špice, koje spadaju među najbolje kada je anime u pitanju, izvodi Eiko Šimamija.

anime,higurashi,Japan,preporuka,kultura,when they cry,kad cikade zaplaču,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.