Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

„Jedan Edip” pretpremijerno na daskama Narodnog pozorišta

Sonja Stefanović 28.11.2019. Komentari

Pretpremijerno izvođenje predstave Jedan Edip održaće se 29. novembra na Maloj sceni Narodnog pozorišta. Početak je zakazan za 20 časova.

Foto: Sonja Stefanović

Radnja je fokusirana na dušu i najdublje oblike psihičkog i emotivnog funkcionisanja čoveka. Autor preispituje poznati mit o Edipu i osvetljava ga iz nove perspektive, pronalazeći uzrok njegove zle sudbine, ne u incestu, već u davnom zločinu njegovog oca Laja. Uloge tumače Stefan Mladenović, Aleksandar Krstić, Evgenija Stanković, Milica Filić i Marko Radojević. Komad je rađen na osnovu dela portugalskog dramaturškog pisca Armanda Nasimente Rozea, a režiju potpisuje Jug Đorđević.

Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović rekao je da se ova priča o Edipu razlikuje od drugih zbog toga što on u predstavi postavlja pitanje Lajevog, a ne Edipovog kompleksa, ali i zašto roditelji žele da unište svoju decu. Osnovni motiv zbog koga je Jug Đorđević pozvan u Narodno pozorište jeste želja da čujemo mladu generaciju, kako ona tumači mit o Edipu, kako ona tumači mit o Laju i kako ona uopšte doživljava odnos mladih i starijih, dodao je.

Premijerno izvođenje predstave biće održano 30. novembra sa početkom u 20 časova.  Predstavu je podržala Ambasada Portugala.

Karte su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta.

kultura,predstava,Narodno pozorišze,Mala scena,Niš,Jedan Edip,Jug Đorđević,edipov kompleks,lajev kompleks,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.