Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Vanja Nenadić: Uvek sam se trudila da sačuvam skromnost

Aleksandra Đokić 9.11.2019. Komentari

U punoj sali Narodnog pozorišta 7. novembra odigrana je predstava Jami Distrikt, u režiji Kokana Mladenovića. Glumice Vanja Nenadić, Nina Nešković i Isidora Simijonović glumom su prikazale život emigranata u stranoj sredini.

Foto: Andrija Ćirić

Ovaj komad govori o poziciji emigranta, o razlozima za selidbu i emotivnoj, duhovnoj i egzistencijalnoj borbi koju vodi sa sobom i sa drugima osoba primorana na život van svoje zemlje. Nakon poklona glumačke ekipe publici imali smo priliku da razgovaramo sa Vanjom Nenadić, koja tumači ulogu Hrvatice. Ona je za naš list govorila o samoj tematici predstave, glumačkim ostvarenjima, kao i o njenim budućim planovima.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim reakcijama publike?

Vanja: Baš je bilo uzbudljivo. Divno što je reditelj iz ovog grada, tako da je bila posebna atmosfera. Mi uvek imamo predivne reakcije, ali večeras se desilo to da је iste sekunde kako smo završili predstavu čitava sala ustala, te nemamo razloga da ne budemo zadovoljni, već naprotiv.

S obzirom na to da ste u predstavi najpre imali ulogu naratora, a potom ste preuzeli Jeleninu ulogu, koliko Vam je bilo zahtevno prilagoditi se toj izmeni?

Vanja: Ja sam zapravo uskočila i u naratora, nešto vrlo kratko, bilo mi je lepo i tada da učestvujem. Međitim, kada je u pitanju uloga Hrvatice, rekla sam sebi da ću ako to uspem da uradim, posle toga moći sve. Naime, imala sam dvadesetak dana da to pripremim. Čim me je Kokan nazvao, pomislila sam da će to biti veliki izazov za mene kao glumicu koja je na početku karijere, a takođe je bio veliki test za mene privatno. Ova predstava je bila jedan glumački trening i izazov, koji sam, nadam se, savladala.

U ovoj predstavi tematski pokretač je nacionalizam u 21. veku. Kakav je Vaš stav o ovoj temi?

Vanja: To je jako strašna i velika tema, pogotovo za nas mlade. U pitanju je tema koja mene svakodnevno pogađa. Sveprisutna je (možda danas više nego ikad), iako je zamaskirana nekom demokratijom. Mislim da je na nama da ispeglamo stvari. Mi o tome govorimo i u ovoj predstavi − nismo isto, a zapravo jesmo isto. Moramo se truditi koliko god možemo da ispravimo greške koje su napravile neke naše prošle generacije. Čak su i oni, nažalost, bili dosta izmanipulisani. To je prosto vreme u kome živimo. Ipak, moramo da se borimo protiv toga, jer nam je to jedini način da se spasimo.

Vanja Nenadić u razgovoru za SDL; Foto: Andrija Ćirić

Uskoro kreće emitovanje druge sezone serije Biser Bojane. Šta možemo da očekujemo u nastavku?

Vanja: Baš je danas bila premijera prve epizode u Beogradu. Žao mi je što nisam bila, ali odmah, čim sam sišla sa scene, čula sam se sa kolegama koji kažu da je premijera prošla sjajno − mnogo bolje nego prošla sezona. Jako se radujem, jer je nama bilo predivno na snimanju. Ima li šta bolje nego raditi u takvim uslovima, na moru? Jedva čekam subotu kada će krenuti emitovanje na RTS-u.

Uloga Lole Vam je donela veliku popularnost. Kako je to uticalo na Vaš privatni život?

Vanja: Ja tome ne pridajem neki značaj. Stvarno se trudim da otkad sam uplivala u ove vode sačuvam svoju glumačku i privatnu skromnost. Uvek prija kada neko pohvali tvoj rad, jer je to pokazatelj toga šta smo uradili, ali ja se trudim da se ništa značajno ne promeni u mom životu.

Koji savet biste dali mladim ljudima koji žele da krenu Vašim stopama?

Vanja: Uvek kažem da sam pre nego što sam upisala FDU u Beogradu bila u užem krugu u Novom Sadu. Zapravo sam u tom užem krugu sve shvatila i tada mi je sinulo šta bi trebalo da radim sledeće godine. Ono što je sigurno, treba da se odaberu dobri tekstovi, gde se oni pronalaze i gde mogu da se povežu sa svojim ličnim iskustvom. Onda nema greške. Treba biti dosledan sebi i pokazati sve ono što jesi u tih desetak minuta.

Kakvi su Vam budući planovi? Gde Vas možemo gledati?

Vanja: Sada sam zvanično članica BDP-a, tako da me tamo možete gledati u dve predstave. Trenutno snimam seriju Tajkun, u režiji Miroslava Terzića, gde igram jednu jako zanimljivu ulogu. Potpuno je drugačija od svega što sam do sada radila. Snimanje prolazi vrlo uspešno. Posle dosta vremena iskreno se radujem takvom projektu i jedva čekam da to izađe na male ekrane.

jami distrikt,narodno pozoriste nis,intervju,kultura,predstava,VANJA NENADIĆ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.