Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Pošteni provalnik − priča o ironiji sveta u kome živimo

Emilija Kostić 6.11.2019. Komentari

Predstava Pošteni provalnik pozorišta Boško Buha odigrana je 5. novembra u Domu Vojske. Uloge su tumačili Aleksandar Radojičić, Katarina Marković, Viktor Savić, Teodora Ristovski, Aleksandra Tomić i Nemanja Oliverić.

Foto: Sonja Stefanović

Predstava je nastala na inicijativu glumaca koji su izrazili želju da je zajedno odigraju. Ovaj satirični komad, u kome je jedino pošteno lice sam provalnik, kritikuje političare, društvene institucije, kao i licemerje crkve i sistema i to je ono što ga čini aktuelnim uvek i svuda. Osnovna ideja predstave je upravo da se ništa u čovekovoj sebičnosti ne menja uprkos kulturnom napretku. 

IMG 20191105 205959 2

Predstava Pošteni provalnik; Foto: Sonja Stefanović

Radnja je veoma jednostavna i zbog toga je akcenat na ironiji koju priča donosi. Provalnik ulazi u stan imućnog čoveka, odbornika gradske skupštine sa namerom da ga opljačka. Usred posla dolazi mu telefonski poziv od supruge koja ne shvata da će biti uhvaćen ukoliko ne požuri. Nakon što je završio razgovor sa njom, počinje da ga ometa vlasnik stana. Nemajući kud, provalnik se skriva u starom satu u dnevnoj sobi. Vlasnik u stan ulazi sa svojom ljubavnicom, koja sa njim želi da priča o svom detinjstvu i kojekakvim drugim temama, dok je on požuruje jer će mu se ubrzo vratiti supruga.

Radnja kreće ka kulminaciji kada ovaj par otkrije da je u kući provalnik. Čovek zajedno sa ljubavnicom pokušava da nađe način da se njihova tajna ne otkrije, dok provalnik samo pokušava da ode kući. Kroz njihov razgovor otkrivene su brojne tajne. U priču nakon nekog vremena ulaze i bračni partneri provalnika, ljubavnice, kao i odbornika. Saznaje se da se dva para međusobno varaju, otkrivaju se njihove spletke i planovi, te na samom kraju ispada da je provalnik jedino pošteno lice u ovoj priči. Kroz smeh i ironiju, ovaj komad nam pokazuje u kakvom se svetu zapravo nalazimo, kao i da je istina veoma gorkog ukusa.

kultura,predstava,pošteni provalnik,dom vojske niš,Niš,ironija,satira,aleksandar radojičić,Viktor Savić,POZORIŠTE BOŠKO BUHA,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.