Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Filmski festival u duhu slobode u Cineplexx-u

Emilija Kostić 5.11.2019. Komentari

Filmski festival Slobodna zona održaće se 15. put u periodu od 7. do 12. novembra u bioskopu Cineplexx. Svečano otvaranje zakazano je za 7. novembar u 20 časova, kada će biti prikazan dokumentarac o Areti Frenklin.

Foto: amny.com

Moto ovogodišnje Slobodne zone je borba za istinu i kulturu sećanja. Obradiće se teme kao što su alarmantan porast nasilja, maloletnički i socijalni problemi, borbe protiv nedemokratskih režima i kriminalnih struktura koje su umešane u državnu strukturu, kao i nehumanost liberalnog kapitalizma. Na Festivalu će biti prikazano ukupno 11 filmova − šest dokumentarnih i pet igranih. Osim dokumentarca o Areti Frenklin, biće prikazani i Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatromKordiljeri snovaTreća smenaIzbačeniMafija kroz objektivJadniciKožaOkrugAlis i gradonačelnik i Bog postoji: njeno ime je Patrunija. Projekcije će biti održane od 18 i 20 časova.

Prema rečima koordinatora Festivala Dragana Đorđevića, cilj je da se gledaoci motivišu da preispitaju sami sebe, kao i neke svoje stavove i odnose prema određenim temama i problemima. Kada je javni prostor ispražnjen od bilo kakvih debata i ključnih informacija, onda film postaje jedno sredstvo borbe za istinu, kazao je.

IMG 20191105 143558

Dejan Dabić i Dragan Đorđević; Foto: Dragan Jevremović

Urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić preporučuje film Jadnici. To je francusko ostvarenje koje je ove godine dobilo nagradu za režiju na festivalu u Kanu, a radnja se odvija u predgrađu Pariza, gde je Igo pisao svoje Jadnike. Ovaj film je zapravo savremena priča o odnosu policije prema lokalnom stanovništvu i tankoj liniji između legalnog i ilegalnog, rekao je Dabić i dodao da Festival ne predstavlja samo priču o društvenom aktivizmu već i o estetskoj provokativnosti. 

Karte su u prodaji po ceni od 200 dinara za svečano otvaranje, kao i po ceni od 150 dinara za ostale projekcije.

kultura,festival filma,slobodna zona,cineplexx,areta frenklin: amazing grace,stig laršon: čovek koji se igrao vatrom,jadnici,koža,alis i gradonačelnik,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.