Doktor za sarkazam

Sonja Stefanović 2019.
Komentari

Kako je moguće biti i omiljena i najomrženija osoba u istom trenutuku? Kako na sarkastičan način ubosti bolnu tačku svake osobe iz privatnog i poslovnog okruženja, a da se i sa uvredom pomire, jer znaju da taj neko ima pravo? Kako zavidni nivo racionalnosti jednog čoveka ostavlja bez daha, ali ostavlja i dosta pitanja? Prava paradigma ovakve ličnosti može se videti u američkoj televizijskoj seriji Dr. House, autora Dejvida Šora i Pola Atanasija, koja je sa emitovanjem počela 2004. godine na Foksu.

Foto: medium.com

Glavni lik je dr Gregori Haus kojeg tumači Hju Lori, ekscentrični medicinski genije koji vodi tim dijagnostičara fiktivne bolnice Prinston-Plejnsboro u Nju Džerziju. Retki i kompleksni medicinski slučajevi za njega predstavljaju pravu poslasticu u vidu zagoneteke. Toliko je opčinjen svakom medicinskom zagonetkom da je ona primarna, a život pacijenta sekundaran, što se ne očekuje od lekara. Ipak, u skoro svim slučajevima život pacijenata se produžava zahvaljujući dosetljivosti ovog sebičnog intelektualca.

Hausovo oslanjanje na psihologiju, čak i u situacijama kada nije očigledna njena primena, zatim induktivan način zaključivanja, kao i odbijanje da prihvati slučajeve koje smatra nezanimljivim okosnica su čitavog serijala i upravo ovo drži dozu radoznalosti na zadovoljavajućem nivou.  Autor Šor je u stranim medjima govorio o njegovim simpatijama prema misterijama koje je rešavao Šerlok Holms, te je to preneo i na ovu seriju. Hausov istraživački metod se svodi na metod eliminacije dijagnoza u trenutku kada se dokaže da su nemoguće. Holms je koristio sličan metod. Oba lika sviraju muzičke instrumente (Haus klavir, gitaru i harmoniku, a Holms violinu) i uzimaju narkotike (Haus je zavisan od vikodina, kojeg konzumira i na poslu, a Holms je rekreativno koristio kokain). Hausov odnos sa najboljim prijateljem Džejmsom Vilsonom (Robert Šon Leonard) podseća na odnos između Holmsa i njegovog saradnika dr Džona Hemiša Votsona. U seriji je Hausov dijagnostički tim taj koji tumači takvu povezanost. S tim u vezi, može se videti da Vilson predstavlja jedinog i pravog Hausovog prijaltelja, kojeg Haus sebično eksploatiše kako psihički, emotivno, tako i profesionalno, kao i sve u toj bolnici. Glavni razlog zbog kojeg je Haus dugogodišnji zavisnik od  Vikodina jeste njegov bol u nozi. Naime, više od trećina njegovog butnog mišića je otklonjeno kada je postavljeno pitanje: Smrt ili život ali sa večitim bolom u nozi? Čuvena replika koju izgovara omamljen od lekova jeste: Ne osećam ništa, i osećam se odlično.

Hugh Laurie 2009

Foto: hr.wikipedia.org

U prve tri sezone, doktori Erik Forman (Omar Eps), Alison Kameron (Dženifer Morison) i Robert Čejs (Džesi Spenser) činili su Hausov tim. Svako od njih imao je jedinstvenu životnu priču, a scenaristi su se potrudili da Haus svojim detektivskim sposobnostima otkriva i umešno ljušti kore njihovih života, ostavljajući ih ponekad ogoljene. Međutim, tako ogoljeni, uspevaju da zacele rane koje im je Haus radoznalo ponovo otvorio. Njihovi privatni životi bivaju isprepeltani, pa tako, taj aspekt daje veću živost i slikovitost seriji. Doktorka Kameron i doktor Čejs u jednom trenutku dolaze do tačke u kojoj se postavlja pitanje šta sa vereničkim prstenom? Za to vreme doktor Forman je upoznat sa svim faktorima koji utiču na njihove živote, ali je lik izgrađen tako da odaje utisak hladnog profesionalca koji teži aroganciji poput Hausove.

U četvrtoj sezoni, Haus angažuje 40 lekara sa idejom da izabere nove članove svog tima, tako što će otpuštati one kojima ne bude zadovoljan. Ovakav čin se čini nedopustivim i nailazi na otpor upravnice bolnice, Lise Kadi (Lisa Edelstin). Njen lik predstavlja glavnu žensku figuru prema kojoj Haus oseća nešto, ali to dolazi do izražaja posle druge polovine serijala, u koj se srećemo sa novim, ali i sa starim likovima i koja donosi neočekivane promene. Lisa jedina zna da je Haus neophodan bolnici ali mu postavlja granice na mestima na kojima on gubi kontrolu. Međutm, i ona često postaje žrtva ovog virtuoza emotivne manipulacije. Ona pokazuje jednu poslovnu i vrednu ženu sa malo drugačijom privatnom pričom iza nje.

Serija obiluje terminima iz medicine posle kojih sledi vispreno objašnjenje za nestručnu publiku, kao i najraznovrsnijim prikazima bolesti, operacija i tretmana pacijenata. Vizuelni prikazi unutrašnjosti ljudskog organizma na nesvakidašnji način daju pravu edukacionu osmatračnicu u posebnom koloritu. Mnogo mišljenja iz različitih medicinskih grana koja su isprepletena kod samo jednog slučaja pružaju širu sliku gledaocu. Pored informativnog karaktera iz domena medicine, tu je i deo u kojem mnogi sociološki aspekti udaraju u one umetničke i stapaju se zajedno. Svaka procena situacije na osnovu koje se ocenjuje tuđa procena, uslovljena je upravo komponentom u kojoj je čovek samo obično biće, te je umetnički utisak veoma jak zbog takvog donošenja uloga na set. Duboki ljudski odnosi analizatorski su servirani na ekranu i teraju na različite zaključke. Intenzivna je dinamika s kojom se ređaju događaji u jednoj epizodi  i dinamika razmenjenih replika kao i neočekivani činovi u kadrovima. Sveukupna misterioznost i nepredvidljivost ovog serijskog komada od 8 sezona, obuhvaćena je na samom završetku koji je i više nego upečatljiv.

Od upečatljivih rečenica izdvajaju se − Ako se udaš u svojim dvadesetim, u tridesetim ćeš biti šokiran osobom sa kojom zapravo živiš. Kao i čuvena − Everybody lies (Svi lažu).

Dakle,ovaj fil od teorije, inteligencije, crnog humora, sarkazma, metafore i filmičnosti dokazao se kao dovoljno sladak i primamljiv publici, o čemu svedoči i nagrada Zlatni Globus iz 2006. i 2007. godine, koju je poneo Hju Lori.

Ključne reči: kultura , nedeljna preporuka , dr house , fox , doktor za sarkazam , serija , medicina , misterija ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.