Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Ljubivoje Ršumović: Deca su uvek bila dobra, lepa i radoznala

Jelena Todorović 30.10.2019. Komentari

Veče poezije sa Ljubivojem Ršumovićem održano je 28. oktobra u Narodnom pozorištu. Pesnik je kazivao stihove iz svog opusa, u kojima je opisao duh detinjstva i zaljubljenosti, kao i one koji su posvećeni drugim piscima.

Foto: Emilija Kostić

Ljubivoje Ršumović poznat je, pre svega, po poeziji za decu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Odseku za komparativnu književnost. Radio je na Radio Beogradu, a zatim i na Televiziji Beograd, gde je bio autor kultnih emisija za decu Hiljadu zašto, Hajde da rastemo i Fazoni i fore. Od 1986. do 2002. godine bio je direktor pozorišta Boško Buha. Objavio je veliki broj knjiga, među kojima su najpoznatije: Ma šta mi reče, Još nam samo ale fale, Domovina se brani lepotom, Sunčanje na mesečini, Ljudi koje srećom srećem i druge. Dobitnik je velikog broja nagrada. Nakon Večeri poezije, govorio je za Studentski dnevni list o tome kako treba pisati poeziju za decu, o inspiraciji, kao i o tome na koji način on čuva dete u sebi.

Više od pola veka pišete za decu. Šta Vas je kroz to vreme vodilo i inspirisalo?

Ljubivoje: Deca. To je moj odgovor. Deca su na razne načine najbliža poeziji.

Koliko, prema Vašem mišljenju, deca danas posvećuju vreme čitanju?

Ljubivoje: To ja ne znam. Najbolje bi bilo pitati decu. Mislim da deca nisu glupa da samo bulje u telefone i igrice. S vremena na vreme će uzeti neku dobru knjigu da pročitaju.

Koliko su se deca promenila od vremena kada ste počeli da pišete?

Ljubivoje: Nisu se nimalo promenila. Deca su uvek bila ista − dobra, lepa i radoznala. Mi odrasli se menjamo, deca ne.

Kakva je razlika između pisanja za decu i odrasle?

Ljubivoje: Razlika je u tome što loši pisci misle da ako pišu za decu mogu da napišu bilo šta. Duško Radović je ostavio takozvani Dušanov zakon o tome kako treba pisati za decu. Glavni član tog zakonika je upravo to da za decu treba pisati kao za odrasle, ali mnogo bolje. To znači da pesma mora imati duha, da mora biti napisana lepim jezikom, ali i da mora imati neku poruku.

a9890e385e3991d4a934a6f9e908db80 XL

Ljubivoje Ršumović u razgovoru za SDL; Foto: Emilija Kostić

Ako još uvek čuvate dete u sebi, kako Vam to polazi za rukom?

Ljubivoje: Polazi mi za rukom tako što sam ga zagradio raznim kavezima. Tako to dete u meni opstaje.

Za svoj rad dobili ste mnoge nagrade i priznanja. Koja Vam je najdraža?

Ljubivoje: Najdraža mi je prva nagrada koju sam dobio u životu, imao sam 11 godina. Duško Radović, koji je tada bio urednik u Pionirskim novinama, poslao mi je pretplatu na novine i jednu grafitnu olovku sa gumicom. To je bila moja nagrada za pesmu koju sam napisao, a koju je poslala moja učiteljica.

Koji savet biste dali mladim ljudima koji žele da krenu Vašim putem?

Ljubivoje: Prvo treba da krenu. Jedan mladi slikar je pitao Pikasa kako da krene sa slikanjem. Pikaso mu je odgovorio da svako jutro kada se probudi uzme četku, boje i štafelaj i krene sa slikanjem. Inspiracija, kada to vidi, odmah će doći da pomogne. Tako je i sa pesmama.

Pripremate li nešto novo svojoj publici?

Ljubivoje: Da, spremam. Publika će morati da sačeka.

kultura,ljubivoje rsumovic,PESNIK,poezija,veče poezije,narodno pozorište,Niš,Deca,detinjstvo,pesme,intervju,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.