Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Aleksandar Marinković: Smeh nam nije bio u prvom planu, jer realnost nije uopšte smešna

Nađa Vučković 27.10.2019. Komentari

U Narodnom pozorištu 25. oktobra održana je predstava Vlast i njena opozicija. Niška publika je tada ispratila treće izvođenje ove predstave, koja se premijerno igrala simbolično 5. oktobra.

Foto: Emilija Kostić

Reditelj predstave je Egon Savin, a rađena je po komadu PR − potpuno rasulo, poslednjem delu pozorišne trilogije Nebojše Romčevića. Predstava na duhovit i satiričan način predstavlja život prosečne porodice u Srbiji, njenu vlast, kao i njenu opoziciju. Predstavljena je surova realnost pod maskom komedije. O samom komadu i ulozi razgovarali smo sa glumcem Aleksandrom Marinkovićem koji tumači lik Leke, intelektualca na rubu egzistencije.

Predstava je pre svega dočarana kao gorka komedija. Šta Vi mislite o tome?

Aleksandar: Komedija je zato što ju je pisac Nebojša Romčević pisao kao komediju, a gorka je zato što govori o gorkim činjenicama našeg svakodnevnog života i politike. Dok smo pripremali predstavu, po savetu reditelja Egona Savina, nismo išli u pravcu lakejeftine komedije. Smeh nije bio neophodan po svaku cenu i nije bio u prvom planu, već taj gorak osećaj koji ostaje ljudima koji se tu pronađu.

Ovaj komad još uvek prolazi bez reakcije vlasti. Kako komentarišete to?

Aleksandar: Zašto mislite da očekujemo samo odgovor vlasti? Ova predstava takođe cilja i na opoziciju, od koje smo zapravo i dobili reakciju. Ona se navodno ogradila od svega ovoga. Lično čujem prvi put da se neko ograđuje od jednog umetničkog dela. Kao kada bi se kongresmeni ograđvali od Kopolinog Kuma i tvrdili da oni nisu takvi (smeh). Što se vlasti tiče, ako pogledamo malo unazad, ovo nije prva autoritarna vlast koja nas je zadesila, samim tim ovo i nije prvi put da se ista kroz umetnička dela izlaže podsmehu.

bbbbbbbbbbb

Foto: Emilija Kostić 

Indeksovo pozorište je bilo izuzetno aktuleno za vreme druge vlasti u prošlosti i bili su poznati po ismejavanjima tadašnjih političara. Da li ste mozda videli inspiraciju u njihovim predstavama?

Aleksandar: Zapravo ne. Nismo ih pomenuli jer indeksovci su, uslovno rečeno, amateri, iako lično smatram da su genijalni. Oni su pravili klasičnu vrstu komercijalne komedije, ali su i ozbiljno prozivali tadašnju vlast i ukazivali time da je njihovo društvo pluralističko i demokratsko. Međutim, nama nisu bili reper jer smo se mi više fokusirali da što bolje prikažemo sadašnjost, jer trenutna realnost nije uopšte smešna.

Kakvi su dalji planovi niškog Narodnog pozorišta i da li nas očekuju nove predstave?

Aleksandar: Još uvek se prave dogovori o saradnji sa nekim važnim rediteljima, takođe se aktiviraju mlađi glumci. Imamo i dvoje novih, mladih autora, ali uskoro krećemo sa Kokanom Mladenovićem da radimo novu, veliku i ambicioznu predstavu. Tu nam je trenutno najveći fokus.

intervju,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.