Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Festival poljskih filmova u Oficirskom domu

Nataša Spasovski 25.10.2019. Komentari

Treći festival poljskih filmova Visla biće održan od 26. do 30. oktobra u sali Oficirskog doma. Na Festivalu će se svake večeri od 20 časova prikazivati poljski filmovi koji nisu dostupni u lokalnim bioskopima.

Foto:www.tripsavvy.com

Projekcija filma Tvoj Vinsent biće održana prvog dana. Ovo je prva dugometražna slikarska animacija, gde su slike naslikane ručno. Prisutne su slike Vinsenta van Goga, kako bi pojasnile život i smrt najpoznatijeg svetskog slikara. Režiju su potpisali Dorotea Kobjela i Hju VelhmanFilmovi Džeri i Najružniji automobil na svetu biće prikazani 27. oktobra. Kada je u pitanju film Džeri, glavni lik je dvostruka ličnost koja nekima pomaže, dok drugi smatraju kako je opasan po život. Iznenada dobija poklon koji će mu možda pomoći da promeni život. Režiju potpisuje Roman Pžilipjak. Sa druge strane, Najružniji automobil na svetu govori o automobilu marke Wartburg, koji je star preko pedeset godina. To je drumski film u kome je automobil stalno na putu, a za njegovim volanom sedi Bogdan koji putuje zajedno sa majkom. Predstavlja putovanje u prošlost i vraćanje uspomena iz ratnih vremena. Režiju potpisuje Gžegž Ščepanjak.

Film Juljuš u režiji Aleksandera Pjetžaka biće prikazan 28. oktobra. Naslovni junak je uredan nastavnik likovnog, kome glavni problem u životu jeste njegov otac − slikar koji se neprekidno provodi. Kada stariji gospodin uspeva da se izvuče nakon drugog infarkta, ali ipak ne menja stil života, Julijuš je primoran samostalno naći način za promenu ponašanja oca. Pravi lek za probleme junaka može biti slučajni susret sa luckastom veterinarkom Dorotom. Ipak, pravi problemi tek dolaze. Narednog dana prikazaće se film Ćerka trenera. Ostvarenje prati Maćeja Korneta koji putuje po Poljskoj zajedno sa sedamnaestogodišnjom ćerkom Viktorijom. Niz godina oni su uvek zajedno, samo njih dvoje. Ciljevi njihovog puta zavise od mesta održavanja takmičenja u tenisu. Viktorija je zenica očevog oka, tatina ćerka i njegova velika dika. On bi voleo da je najbolja. Otac je za ćerku celi svet, do trenutka kada se njima pridružuje Igor, mlada nada, koga trenira Maćej Kornet. Trojka započinje dugačak put razdrndanim kombijem, u toku kojeg svako pokušava da postigne lični cilj. Režiser je Lukaš Gžegožek.

Osim fikcije, na Festivalu će prisutni moći da vide i istinitu priču. U pitanju je Eskadrila 303, koje će biti prikazana posednjeg dana. Nakon smelog, ali tvrdog sletanja, pilot Jan Donald Zumbah se oporavlja u banji. U takvim okolnostima zatiče ga početak Drugog svetskog rata, prisiljavajući avijatičara da beži iz zemlje. Slična sudbina očekuje i herojskog pilota Vitolda Urbanoviča. Obojica se upućuju u Ujedinjeno Kraljevstvo, kako bi u RAFovim eskadrilama nastavili borbu s okupatorima. Njihova hrabrost i avionski podvizi brzo privlače pažnju vlasti i doprinose stvaranju Eskadrile 303 – elitne lovne jedinice, sastavljene uglavnom od Poljaka. Kada Nemci u borbu upućuju ogromne vojne snage, svaki dan pilotima donosi beskrajnu bitku s neprijateljem. Ali i na zemlji ih čekaju velike emocije – lične drame, romanse, ali i istinska ljubav. Režiju potpisuje Denis Delić.

Za sve projekcije ulaz je slobodan.

festival,poljski filmovi,Oficirski dom,kultrura,film,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.