Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Visoka cena savršenstva

Jelena Todorović 21.10.2019. Komentari

Šta biste sve učinili kako biste ostvarili svoje snove? Da li ste spremni da izgubite sve, pa čak i sopstveni razum? Da i svet baleta može biti veoma surov pokazao nam je Daren Aronofski u svom filmu Crni labud (Black Swan) iz 2010. godine. 

Foto: www.filmcolossus.com

Crni labud je pshiološki triler smešten u svet njujorškog gradskog baleta. Priča prati balerinu Ninu (Natali Portman), koja je svoj život u potpunosti posvetila plesu. Ona živi sa svojom majkom Erikom (Barbara Herši), bivšom balerinom, koja fanatično podržava profesionalne ambicije svoje ćerke. Kada umetnički direktor Tomas Liroj (Vinset Kasel) odluči da zameni prima-balerinu u Labudovom jezeru, kojim će biti otvorena nova sezona, Nina je njegov prvi izbor. Međutim, ona ima konkurenciju − novu plesačicu Lili (Mila Kunis), koja takođe impresionira Liroja. Labudovo jezero zahteva plesačicu koja može da igra i Belog labuda s nevinošću i gracioznošću i Crnog labuda koji predstavlja lukavstvo i senzualnost. Nina se savršeno uklapa u ulogu Belog labuda, ali je Lili oličenje Crnog. Kako rivalstvo dve mlade balerine prerasta u uvrnuto prijateljstvo, Nina počinje da otkriva svoju mračnu stranu.

Reditelj se poigrao dvema ličnostima jedne žene i uspeo da zbuni sve one koji su pomno pratili radnju. Na granici između surovosti i nežnosti, po kojoj Nina nesigurno hoda kroz čitav film, nalazi se samo njen strah, koji biva sve veći i naizgled je nepremostiv. Psihički pritisak koji raste u svakom trenutku omogućuje praćenje njenog mentalnog i emotivnog stanja, što vodi gledaoce do onog ključnog čina koji se sa napetošću iščekuje usled svakog novog kadra. Balet ovde nije predstavljen kao puka ljudska sposobnost, već ovaj film podrazumeva univerzalni prikaz odnosa bilo koje profesije i čovekovog najdubljeg ja. Crni labud je imao pet nominacija za Oskara, a Natali Portman je za ovu ulogu osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu

preporuka,film,umetnost,natali portman,crni labud,balet,kultura,preporuka nedelje,preporuka filma,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.