Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Marija Ćeranić: Sumnjivo lice je uvek aktuelna kritika društva

Jelena Todorović 12.10.2019. Komentari

Predstava Sumnjivo lice u produkciji Okret teatra iz Beograda odigrana je na sceni Narodnog pozorišta 11. oktobra. Likove su tumačili Marko Nikolić, Danijela Tanasković, Marija Ćeranić, Nikola Krneta i Milan Vranešević.

Predstava Sumnjivo lice; Foto: Marija Janković

Predstava Sumnjivo lice rađena je po jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića. Glumci su na zanimljiv i kreativan način oživeli likove kojima je Nušić opisao stanje u društvu, ali i ismejao loše karakterne osobine ljudi, koje su univerzalne i prisutne u svakom društvu. Nakon predstave, Marija Ćeranić govorila je za Studentski dnevni list o samoj predstavi, kao i o svojim daljim planovima.

Kakvi su dosadašnji utisci i reakcije publike?

Marija: Do sada smo imali predivne utiske publike. Ovo je klasična komedija, koju nismo hteli da modernizujemo. Hteli smo da je ostavimo onako kako je pisano, jer smatramo da je tema uvek aktuelna. Sve sale su pune i uvek je mnogo smeha. To pokazuje da se, nažalost, ništa ne menja.

Postoje brojne adaptacije ovog Nušićevog dela. Šta ovo delo izdvaja od ostalih?

Marija: Kao što sam pomenula, klasično smo obradili ovo delo. Ipak smo se malo više potrudili i ubacili mini-film koji rešava jednu scenu. Mislim da je to nešto što niko nije radio što se tiče ovog dela.

Nušić je govorio o bolesti društva i ismejao je loše karakterne osobine ljudi. Koliko se one mogu uočiti danas?

Marija: Mislim da su danas čak još uočljivije nego što su bile tada. Zato je i aktuelan ovaj komad. Bolest društva je i dalje jednaka, ne vidi se da smo mnogo napredovali. Zbog toga se smejemo istim stvarima i danas kao i kada je pisan ovaj komad. Neki naši karakteri su očigledno nepromenljivi.

DSC 0043

Marija Ćeranić u razgovoru za SDL; Foto: Marija Janković

Zbog čega kod nas postoji zaziranje od promena?

Marija: Iskreno, i ja bih volela to da znam. Meni, takođe, nije jasno zašto postoji strah od promena. Mislim da je to problem mentaliteta, mi smo takvi, slabo prihvatamo inovacije. Moram pak da primetim da se stvari pomalo menjaju, ali veoma sporo. Možda će neke mlađe generacije učiniti nešto po tom pitanju.

Postoje li karakterne sličnosti ili razlike između lika koji tumačite i Vas?

Marija: Bilo mi je teško da pripremim ulogu, jer je ona donekle slična meni, ali je, sa druge strane, mlada i veoma uporna devojka, koja ima svoj cilj i ide ka tome, ne obazirući se na sredstva. Ja sam stidljivija i povučenija i biram sredstva kojima ću nešto učiniti. Ona bukvalno gazi sve da bi dobila ono što želi i uspeva u tome. Možda je njen put bolji od mog (smeh).

Koji su Vam dalji planovi? Gde Vas možemo gledati?

Marija: Publika nas može gledati na sceni Vlade Divljan u Beogradu, na Paliluli. Tamo imamo predstave Kir Janja i Sumnjivo lice. U pripremi je i Nušićeva Autobiografija, za koju će nam trebati nekoliko meseci.

intervju,predstava,sumnjivo lice,narodno pozoriste nis,kultura,marija ćeranić,branislav nušić,društvo,kritika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.