Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Ništa nije savršeno

Jovan Živković 30.9.2019. Komentari

Savršeno plav/a (Perfect blue) jest anime film iz 1998. godine. Spada u žanr psihološkog trilera. Američki filmski magazin Time out ga je uvrstio u 50 najboljih animiranih filmova.

Foto: www.polygon.com

Radnja prati pop pevačicu u usponu Mimi Kirigoe. Ipak, i pored toga Mimi se odlučuje na jedan radikalan korak. Ostavlja svoju karijeru pevačice i prelazi u glumačke vode. Iako je svi iz njene okoline, uključijući i publiku, ubeđuju u suprotno, ona ostaje istrajna u tome. Ubrzo dobija svoj prvi angažman, ali paralelno sa njim na njenu adresu stižu brojni negativni i preteći komentari razočaranih fanova. Da muka bude veća, Mimi nailazi na sajt koji je isključivo posvećen njoj i koji sadrži slike i snimke iz njenog privatnog života, pa čak i one najintimnije. Kako niko ne može sem nje znati te detalje, počinje da sumnja u postojanje dvojne ličnosti. Strahujući od svog alter ega, Mimi polako tone u bezdan ludila.

Psihološkom aspektu i pristupu priči pozavideo bi i sam Alfred Hičkok. I dok je narativ jednostavan, zaplet, kulminacija i rasplet priče zahtevaće da vaše moždane vijuge rade 200 na sat. Kako i ne bi kada režiju filma potpisuje Satoši Kon, kome ovakva kompleksna tematika predstavlja blago jutarnje razgibavanje. Sva njegova dela (Paranoya agent, Paprika, Tokyo Godfathers) prikazuju stvarne likove, odnosno, ljude onakvim kakvim jesu zapravo. Kao dečko realistične prirode, Kon u većini slučajeva prati složenošću radnje, što je svakako i u ovom filmu slučaj.

Madhouse je jedan od najuspešnijih anime studija, koji je potpisao rad na mnogim poznatim animeima, kao što su Death note, One punch man, Black Lagoon itd. Animacija u ovom filmu je kvalitetna. Kako je Kon savršeno predstavio ljudsku ličnost, tako je i ovaj studio odradio crtež. Ljudi izgledaju realno, sem jednog antagoniste, kod koga je i namera da se kroz njegov lik prikaže misterija daljeg toka radnje. Muzika se uklapa u prirodu filma. 

film,filmovi,anime,preporuka,kultura,perfect blue,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.