Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Unikat među animeima

Jovan Živković 15.9.2019. Komentari

Plava literatura (Aoi Bungaku Series) anime je koji se sastoji od dvanaest epizoda, u okviru kojih je ekranizovano šest dela klasične japanske književnosti 20. veka. Umesto uvodne špice u vidu pesme, na početku svake epizode narator nam približava život i stvaralaštvo autora dela.

Foto: animefeed.net

Nisam više čovek (No longer humanpredstavlja, prema mišljenjima mnogih kritičara, autobiografsko delo Osamua Dazaija. Priča prati studenta po imenu Jozo, čiji je cilj da postane autor mangi − japanskih stripova. Međutim, njegova lenja priroda i ambiciozni otac sputavaju ga u tome. Depresija praćena samoubilačkim mislima taloži se u njemu, pa utehu nalazi u lošem društvu, alkoholu i ženama. Žene su predstavljale tračak nade u njegovom životu, ali on ih je uvek napuštao. Upravo tu se poklapaju ličnosti glavnog lika i autora ovog dela. Sam Dazai je tokom života imao veliki broj veza. Neke od njih prerasle su u brak, a rađala su se i deca. Ipak, Dazai nikada nije bio srećan. Anksioznost ga je pratila kroz ceo život. Život koji je tragično okončan samoubistvom 13. juna 1948. godine. Samo par dana nakon objavljivanja ove knjige, a sama knjiga adaptirana je u četiri epizode, najviše od svih u ovoj seriji. Muzika je odlična, ponajviše zbog toga što dočarava mračnu i depresivnu atmosferu koja prati ovu priču. Na dizajnu likova radio je Takeši Obata, koji je crtao i dobropoznatu Death Note mangu, te ne čudi sličnost između glavnih likova.

U petoj i šestoj epizodi obuhvaćena je radnja iz romana koji u slobodnom prevodu glasi: Pod trešnjinim cvetom (In the forest,under cherires in full bloom). I priča zaista i jeste povezana sa ovim, u Japanu, svetim drvetom. Naime, u fokusu priče je običan šumski bandit koji silom prilika pronalazi devojku u koju se zaljubljuje na prvi pogled. Ta ljubav polako prelazi u opsesiju i on njoj počinje u svemu ugađati. Priča se na kraju završava onako kako i glasi naslov knjige − pod trešnjinim cvetom. Ovo je jedina priča koja sadrži trunčicu komedije i iz tog razloga predstavlja pravo osveženje nakon mukotrpne četiri epizode ove serije. Što se knjige tiče, njen autor je Ango Sakaguči. Inspiraciju je pronašao u prizoru koji ga je zadesio za vreme Drugog svetskog rata. Naime, tada je imao prilike da vidi spaljene ostetke čitavih porodica ispod jednog trešnjinog drveta. Ovu knjigu pisao je osećanjima koja su ga tada obuzela. Kada je o muzici u ovim dvema epizodama reč, primetna je oscilacija i mešavina dramatične i opuštajuće muzike. Na dizajnu karaktera radio je Tite Kubo, svima dobro poznat kao autor jedne od najpopularnijih mangi − Bleach.

anime

Foto: otakulounge.wordpress.com

Duša (Cocoro) obuhvata sedmu i osmu epizodu ovog animea. U prvoj epizodi priča se vrti oko lika zvanog Sensei. On živi u iznajmljenoj sobi zajedno sa gazdaricom i njenom ćerkom u koju je zaljubljen. Priča kulminira kada junak dobija poziv svog druga monaha da živi sa njim. Monah se takođe zaljubljuje u gazdaričinu ćerku i formira se ljubavni trougao. Klupko se odmotava već u prvoj epizodi, dok nam druga pokazuje isti događaj, samo, ovoga puta, sa monahove tačke gledišta. Na taj način se upoznajemo sa nekim dešavanjim i okolnostima koji nisu prikazani u prvoj epizodi, ali opet smo ostavljeni da sami donesemo konačni sud. Autor knjige je Natsume Soseki koji je do izdavanja ove knjige bio poznatiji po humorističnim romanima. Ova knjiga nastala je kao produkt Sosekijeve bolesti i želje da prikaže ljude kao neprestanu borbu između egoizma i etičkih normi. Knjiga je objavljena 1914. godine, dve godine pre Sosekijeve smrti. Sastoji se iz tri toma, a anime obrađuje dve.

Kao i prošle dve priče, i ova obuhvata dve epizode, devetu i desetu. Glavni lik je jedan dramski pisac koji je dobio zadatak da radi na adaptaciji čuvene grčke legende Damon i Pitijas pod nazivom Trči Melose (Ran Melos), kako i glasi naziv knjige po kojoj su rađene epizode. Paralelno sa pisanjem priče, naš junak se poistovećuje sa glavnim likom te legende. Naime, i on je pre dolaska u Tokio kao pisac, imao dogovor sa prijateljem da dođu zajedno u Tokio. Priča paralelno prikazuje glavnog lika i njegova sećanja, kao i ono što se događa u pomenutoj legendi. Knjigu je, kao i Nisam više čovek, pisao Dazai Osamu. Knjiga je izašla 1940. godine. Muzika je melodramatična i lepo usklađena sa radnjom. Crtež je radio Takeši Konomi.

anime 2

Foto: otakulounge.wordpress.com

Paukova nit (The spider's thread) peta je po redu obrađivana knjiga, čija je radnja prikazana u jedanaestoj epizodi. U centru priče je serijski ubica Kandata. Bez uzdržavanja Kandata ubija svakoga na koga naiđe. Jedini izuzetak koji pravi jeste jedan maleni pauk koga je odbio da poseče iz sažaljenja. Ubrzo nakon toga biva uhvaćen i javno pogubljen za vreme festivala. Zbog svojih zločina završava u paklu, a jedini koji mu pristiže u pomoć jeste pauk kojeg je ranije spasao. Autor ovog dela je Rjonsuke Akutagava, jedan je od najznačajnijih japanskih pisaca XX veka. Stvarao je za vreme Taišo perioda (19121924). Danas čak i postoji nagrada koja nosi ime po ovom piscu. Paukova nit je objavljena 1918. godine. Primetićete da se animacija i artistički stil ovde posebno ističu po kvalitetu.

Poslednja priča pod nazivom Neverovatan prizor (Hell screen) smešta radnju u 12. epizodu ovog animea, koja je ujedno i poslednja. Knjiga po kojoj je rađena je delo Rjonsukea Akutagave. I ona je, kao i prošla, izašla 1918. godine, što se po mestu radnje, kao i likovima, da videti. Glavni lik je Jošida, jedan od najboljih slikara u svojoj zemlji. Zbog svog talenta brzo je privukao kraljevu pažnju koji ga unajmljuje da naslika sliku koja na najvelelepniji način dočarava njegovo kraljevstvo. Prilikom izrade slike Jošida sve više uviđa realnost, odnosno bedu i siromaštvo koji vladaju u državi. On na kraju završava sliku, ali… Kada je reč o knjizi, sam Akutagava je istakao da je u nju pretočio svoja lična iskustva koja se tiču posvećenosti pisanju koja lako može prerasti u opsesiju. 

Studio koji je radio celokupan anime je Madhause (Death note, Monster, Wolf children, One punch man…).

preporuka,anime,aoi bungaku,kultura,preporuka nedelje,plava literatura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.