Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Mrtvi ljudi dišu?

Jovan Živković 1.9.2019. Komentari

El cuerpo (Telo) jeste španski triler iz 2012. godine, čiju režiju potpisuje Oriol Paulo. Film je osvojio tri nagrade u deset nominacija, ali brojni kritičari saglasni su sa tim da zaslužuje mnogo više. U pitanju je ostvarenje koje definitivno razbija monotoniju i koje se vezuje za svaki moždani nerv.

Foto: www.mixgrill.gr

Film započinje saobraćajnom nezgodom koju doživljava noćni čuvar mrtvačnice. Međutim, policija će ući u trag nečemu mnogo većem od obične nezgode. U mrtvačnici nedostaje jedno telo, a jedina kamera koja je ostala u funkciji prikazuje čuvara kako beži iz mrtvačnice. Policija se pita da li beži od nekoga ili od nečega. Telo koje je nestalo pak nije bilo ničije. Pripadalo je Majki (Belen Rueda), uspešnoj poslovnoj ženi, koja je na prvi pogled imala skladan život. Iza sebe je ostavila ogromnu poslovnu imperiju i znatno mlađeg muža, sada udovca Aleksa (Hugo Silva). Njegova apatija prema smrti supruge postaće predmet sumnji policije i njenog šefa Džejmija (Hose Koronado). Dok policija pronalazi nove dokaze, avet prošlosti polako se otkriva. Ili je možda to avet nekog drugog?

Ako bismo morali da navedemo neki naziv koji najbolje opisuje radnju ovog filma, to bi verovatno bio Matrix, jer ništa nije onako kako izgleda. Iako je radnja ograničena na svega nekoliko sati i policijsku stanicu kao mesto odigravanja, brojni flešbekovi stalno menjaju ritam, dopunjuju i objašnjavaju priču. Kada je o likovima reč, svaki je prikazan krajnje realistično, kao i njihovo ponašanje koje varira u zavisnosti od situacije. Kako broj likova nije veliki, ostavljeno je dovoljno prostora za njihovu karakterizaciju. Glumačka postava je skromna, ali su glumci savršeno izneli svoje uloge. Belen je verovatno najpoznatije ime filma, s obzirom na njene ranije role u Seranovima (Lusija) i Sirotištu (Laura).

 

film,preporuka,triler,misterija,kultura,el cuerpo,telo,oriol paulo,španija,Belen Rueda,Hugo Silva,Hose Koronado,preporuka nedelje,preporuka filma,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.