Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Filmski susreti svečano zatvoreni

Sonja Stefanović 31.8.2019. Komentari

Svečanom ceremonijom i tradicionalnom dodelom nagrada, 54. Filmski susreti zvanično su zatvoreni 30. avgusta na Letnjoj pozornici. Nagradu Gran-pri Naisa žiri je dodelio Tihomiru Staniću, Car Konstantin uručen je Sergeju Trifunoviću, a dobitnica nagrade Carica Teodora je Nataša Ninković.

Foto: Aleksandar Đokić

U žiriju su ove godine bili Nela Mihailović, Goran Radaković i Tamara AleksićTihomir Stanić, kome su dodelili najznačajniju nagradu ovog festivala za ulogu Dagija u filmu Delirium tremens, zahvalio se publici i preneo pozdrave reditelja filma, Gorana Markovića. On je nagradu posvetio stanovnicima sela Rakita i uputio molbu i apel da se sačuvaju reke Stare planine.

Nataša Ninković, koju je publika ranije izabrala i za glumicu večeri, kao i za glumicu festivala, ponela je statuu sa sloganom Festival se vratio kućiČovek kome ja posvećujem ovu nagradu i koji je obeležio moj, vaš i život ovog festivala rođen je pre samo 50 godina − Nebojša Glogovac, rekla je Nataša kroz suze. Ona je publiku i žiri kupila ulogom Vide u drami Ajvar, koju je režirala Ana Maria Rosi.

DSC_0101.JPG

Nataša Ninković; Foto: Aleksandar Đokić

Nagradu Car Konstantin ove godine podigao je Sergej Trifunović za ulogu Baneta u filmu AjvarOn je nagradu posvetio Nebojši Glogovcu. Ne samo zato što mi je klasni kolega, a ne čak ni zato što mi je bio jedan od idola i što sam krao njegove fore u životu i na sceni, već i zato što mu je rođendan, poručio je u emotivnom govoru Sergej. On se i našalio na račun toga što je predsednica žirija Nela Mihailović takođe Natašina i njegova klasna koleginica, ali i Natašina kuma. Jasno vam je kako smo mi dobili ove nagrade. Živeo nepotizam. Aplauz za korupciju.

DSC_0111.JPG

Sergej Trifunović; Foto: Aleksandar Đokić

Osim Naise, Konstantina i Teodore, dodeljene su i druge nagrade. Tamara Aleksić je Marku Baćeviću uručila povelju za izuzetnu mušku ulogu u filmu Šavovi. Za lik Ane u istom filmu Snežana Bogdanović dobila je povelju za izuzetnu žensku ulogu. Povelje za najbolje epizodne uloge uručene su Vesni Čipčić za ulogu u filmu Ajvar i Radovanu Vujoviću za ulogu u filmu Kralj Petar Prvi. Najbolju debitantsku ulogu, po mišljenju stručnog žirija, odigrao je Milan Kolak, takođe u filmu Kralj Petar Prvi.

Anastasija Mandić je Vlasti Velisavljeviću dodelila nagradu za najkomičniju ulogu Milorad Mandić Manda, za ulogu u filmu Taksi Bluz. Vlasta je prilikom preuzimanja nagrade istakao da će ga ona dugo sećati na Mandu. Srećan sam što sam upoznao tako divnog čoveka i njegovu suprugu, kazao je. Specijalna priznanja žirija dobili su Ivan VujićLeon Lučev i Nataša Perić.

DSC_0047.JPG

Anastasija Mandić i Vlasta Velisavljević; Foto: Aleksandar Đokić

Nakon dodele nagrada, muzičkog performansa i vatrometa, prikazana je pilot epizoda druge sezone serije Senke nad Balkanom, posle čijeg se prikazivanja deo glumačke ekipe, sa Draganom Bjelogrlićem na čelu, poklonio niškoj publici. Održane su i projekcije dokumentaraca Kude je taj Niš i Poslednji filmski romantik. Predsednica žirija Nela Mihailović zahvalila je publici što čuva festival i proglasila 54. Filmske susrete zatvorenim.

kultura,Tihomir Stanić,nataša ninković,Sergej Trifunivić,54 Filmski susreti,filmski susreti,tvrđava,nagrade,vatromet,žiri,nela mihajlović,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.