Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Uliks Fehmiju: Umetnik treba da govori u ime onih čiji se glas ne čuje

Aleksa Anđelić 30.8.2019. Komentari

Filmovi Šavovi i Pijavice prikazani su 29. avgusta na Letnjoj pozornici, u okviru šeste večeri Filmskih susreta. Nakon projekcije Šavova Miroslava Terzića niškoj publici su se poklonili producent filma Uliks Fehmiju, kao i glumci Radoslav Marković, Dragana Varagić i Snežana Bogdanović, koja je izabrana za glumicu večeri.

Uliks Fehmiju / Foto: Aleksa Anđelić

Film je baziran na istinitoj priči o novorođenim bebama nestalim iz bolnica u Srbiji. Bebe su, prema svedočenjima roditelja, proglašavane mrtvim, a zapravo prodavane na usvajanje.​​​ Osnova scenarija je priča jedne od majki. Glavna junakinja Ana ubeđena je da je njen sin živ, iako su joj pre 18 godina lekari rekli da je umro nakon rođenja. Uloge tumače Snežana Bogdanović, Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Vargić, Radoslav Marković, Jelena Stupljanin i drugi. Za Studentski dnevni list Uliks Fehmiju govorio je o samom filmu, umetnosti i planovima za budućnost.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim reakcijama publike na film?

Uliks: Generalno sam vrlo zadovoljan. Publika pozitivno reaguje na film gde god se on prikaže, kako ovde u Nišu, tako i u Beogradu, Herceg Novom, Berlinu, a i u Španiji.

s4

Deo ekipe filma Šavovi; Foto: Aleksa Anđelić

Film je prikazan i na berlinskom festivalu. Kakve su bile reakcije tamo?

Uliks: U Berlinu smo dobili drugu nagradu publike. Film je dobio i nagradu za najbolji evropski film u svojoj selekciji, tako da smo zaista prezadovoljni.

Koliko je bilo teško producirati jedan ovakav film?

Uliks: Produkcija je posao koji zahteva mnogo strpljenja i vremena, ali ovaj film je bilo reativno lako raditi. Radili smo ga bez nekih većih muka.

Koliko su nam potrebni društveno angažovani filmovi poput Šavova? Mislite li da ovakva ostvarenja mogu uticati na društvo i na to da država konačno preduzme nešto povodom velikog broja slučajeva ukradene i prodate dece?

Uliks: Mislim da je zadatak umetnika da govori umesto onih koji nemaju mogućnost da se njihov glas čuje

s1

Uliks Fehmiju; Foto: Aleksa Anđelić

Roditelji su Vam poznati glumci. Kako su Vas savetovali kada ste odlučili da se bavite glumom?

Uliks: Imam 52 godine, tako da sam odavno zaboravio kako to izgleda biti mali.

Imate i srpske i albanske krvi. Kako ste se izborili sa predrasudama i problemima?

Uliks: Otišao sam u Ameriku.

Kada se naši glumci opredele za život u Americi, oni pokušaju da tamo i nastave karijeru. Vi ste ipak odlučili drugačije. Zbog čega?

Uliks: Tako je. Glumac želi da za svoj posao ima mnogo mogućnosti i ako je limitiran akcentom ili jezikom njegovo polje delovanja je užasno suženo. Bilo nam je uzbudljivije da se vratimo kući i da se ovde bavimo svojim poslom, a tamo da živimo. Prvo, užasno je teško za američkog glumca da dobije ulogu. To je ravno lutriji. Za glumca koji ima akcenat to je nemoguća misija, a nama nedovoljno uzbudljiva da bismo se time uopšte bavili. 

s2

Deo ekipe filma Šavovi; Foto: Aleksa Anđelić

Prva regionalna HBO serija Uspeh, u kojoj igrate glavnu ulogu, stekla je veliku popularnost. Šta je ono što je presudno za takav uspeh?

Uliks: Bez dobrog scenarija i bez dobre priče gotovo da ne postoji šansa da će pozorišna predstava, film ili serija biti dobri. Naravno, to je prvi uslov. Drugi uslov je reditelj, a presudni su i uslovi pod kojima se radi. Važna je i podela uloga.

Seriju Uspeh prati slogan Usudi se da uzvratiš... Kako to tumačiti?

Ulisk: Između ostalog, to znači da treba pitati i usuditi se. To Uspeh poručuje. Usudi se da ne primaš zdravo za gotovo.

Šta biste izdvojili kao najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri?

Uspeh: Najveći uspeh je sama prilika da se bavite svojim poslom, bez obzira na rezultat. Sam proces je najveća nagrada koju umetnik može da dobije. Onog trenutka kada si u poziciji, privilegovan si da stvaraš, bez obzira na to da li je to kratko i limitirano. To je najlepše i zašto se treba baviti ovim poslom.

s6

Uliks Fehmiju u razgovoru za SDL; Foto: Nevena Ivanović

Koji savet biste dali mladim ljudima koji žele da se bave umetnošću?

Uliks: Ne čekajte hvalu. Ne bavite se ovim poslom zbog spoljnih rezultata, nekada će to biti pozitivno, a nekada negativno. Nešto će vam prijati, a nešto će vas zaboleti, ali to je potpuno nebitno. Bitno je da se bavite poslom zbog samog posla. Shvatite da ste beskrajno privilegovani, srećni i blagosloveni, a nebitno je da li se bavite umetnošću ili bilo kojim drugim poslom koji volite.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

Uliks: Moje su nade za budućnost da vi mladi imate bolju budućnost.

uliks fehmiju,intervju,kultura,glumac,producent,Šavovi,filmski susreti 2019,tvrđava,Letnja pozornica,pijavice,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.