Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Remek-delo svetske animacije

Emilija Mirčić 26.8.2019. Komentari

Jedan od najpoznatijih kreatora anime Hajao Mijazaki režirao je 2001. godine animirani film Začarani grad (Spirited Away). Ova nesvakidašnja priča prikazuje svakidašnje društvene pojave kroz animiranu prizmu.

Foto: www.fathomevents.com

Desetogodišnja Čihiro jednog dana odlazi sa roditeljima u zabavni park sa štandovima prepunim hrane. S obzirom na to da su dugo putovali pre toga, odlučuju da nešto prezalogaje. Čihiro tada sretne dečaka po imenu Haku, koji joj govori da je u velikoj opasnosti i da su joj se roditelji pretvorili u svinje zbog proždrljivosti. Da bi ponovo postali ljudska bića, Čihiro mora obaviti tajni zadatak sa Hakuom i za to ima vremena do zalaska sunca.

Scenario je prepun jarkih boja, koje su svakog lika predstavile na određeni način. Mijazakijevi duhovi šalju skrivenu poruku, a detalji objašnjavaju ceo koncept. Scena u kojoj Čihirini roditelji postaju svinje zapravo govori o ljudskoj pohlepi i nezasitosti. Film svakako tera gledaoca da razmišlja o svetu u kome živimo. Spirited Away je te godine kada je izašao proglašen za jedan od najkomercijalnijih filmova u Japanu, a 2003. godine osvojio je Oskara za najbolji animirani film.

kultura,film,preporuka nedelje,preporuka filma,animacija,Hajao Mijazaki,Začarani grad,spirited away,remekdelo,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.