Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Radovan Vujović najbolji glumac druge večeri Filmskih susreta

Anastasija Arvai 26.8.2019. Komentari

U okviru druge večeri ovogodišnjih Filmskih susreta, 25. avgusta prikazana su dva filma: Kralj Petar Prvi i Koja je ovo država. Glumačka ekipa tradicionalno je pozdravila publiku sa bine, a za najboljeg glumca druge festivalske večeri izabran je Radovan Vujović za ulogu Živote u filmu Kralj Petar Prvi.

Foto: Nevena Ivanović

Veče je otvorila ratna drama Petra Ristovskog Kralj Petar Prvi. Film prati srpsku istoriju tokom Prvog svetkog rata, u periodu od 1914. do 1918. godine. Ulogu kralja Srbije s početkog 20. veka odigrao je Lazar Ristovski, koji je u obraćanju medjima rekao da su intuicija i hemija najbitnije u glumi, da je došlo vreme da Srbija ima ovakav film i da bi voleo da ceo svet vidi ovo ostvarenje. Danica Ristovski u ovom filmu igra Makrenu Spasojević iz Slovca, majku u čijem se liku prelama tragedija naroda. Ono što sam kao glumica sve vreme želela da prikažem jeste vrtlog razarajućih emocija sa nadom, bez obzira na to koliko je ta nada pogubna, a koliko realna, kazala je ona i dodala da su čarape koje je Makrena isplela u filmu metafora želje da se pronađe dete i da kralj spasi narod.

Nebojša Kundačina, koji glumi generala Petra Bojovića, u obraćanju medijima ukazao je na značaj samog kraja filma i dodao da je bez razmišljanja prihvatio poziv za ovu ulogu, kada ga je dobio u kolima, kako kaže, potpuno neočekivano. Glumac večeri Radovan Vujović rekao je da su ljudi uz koje je odrastao, iz rodnog Užica, njegova inspiracija za lik Živote. Kada smo završili snimanje bilo mi je žao što neću imati priliku da i dalje igram ovaj lik, bilo mi je krivo što to nije serija ili nešto što traje, dodao je.

konferencija fgilmski drugo vece

Deo glumačke ekipe filma Kralj Petar Prvi; Foto: Nevena Ivanović

U drugom delu večeri prikazana je neobična satirična komedija hrvatsko-srpsko-poljske produkcije pod nazivom Koja je ovo država. U glavnim ulogama su Nikša ButijerKrešimir MikićLazar Ristovski i Sebastian Kavaca. Kroz film je prikazan život ministra policije koji odlučuje da se prilikom posete zatvoru zaključa u jednoj od ćelija, kao i penzioneri koji kradu leš Franje Tuđmana. Reditelj Vinko Brešan u ovom ostvarenju priča priču o vlasti, revoltu i stanju u državi. Lazar Ristovski je pohvalio produkciju ovog filma. Ova godina je godina u kojoj sam na poslovnom planu bio najproduktivniji. Mislio sam da ću manje raditi što sam stariji, ali ispostavilo se da to nije tačno, zaključio je.

kultura,filmski susreti,film,tvrđava,Letnja pozornica,festival,Koja je ovo država,kralj petar prvi,PETAR RISTOVSKI,lazar ristovski,glumci,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.