Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Šta nas očekuje na Filmskim susretima?

Aleksa Anđelić 22.8.2019. Komentari

Direktor Festivala Srđan Savić i članovi selekcione komisije Vladan Živković i Dejan Babić najavili su sadržaj glavnog i pratećeg programa ovogodišnjih Filmskih susreta. Pojedinačne ulaznice za svako veče Festivala naći će se u prodaji od 24. avgusta i moći će da se nabave u iznosu od 400 dinara, na ulazu u Tvrđavu od 18 časova.

Foto: Nevena Ivanović

Srđan Savić rekao je da će kao i prethodnih godina glavni program biti na Letnjoj pozornici, dok će se propratni program odvijati na lokacijama u gradu, i to u  Cineplexx-u , Oficirskom Domu, u hotelu Ambasador i galeriji NKC-a. Letnja pozornica u Tvrđavi je pre izvesnog vremena rekonstruisana, u veoma pristojnom je stanju, tako da može da odgovora onome što se očekuje kada je naš Festival u pitanju. Očekujemo maksimalan kvalitet slike i zvuka, rekao je Savić. Dodao je i da će ove godine biti prikazano 12 takmičarskih filmova: Delirijum tremens, Reži, Kralj Petar I, Koja je ovo država, Četiri ruže, Teret, Taksi bluz, Psi umiru sami, Ajvar, O životu i smrti, Šavovi i Pijavice.

Žiri sačinjavaju troje eminentnih glumaca na čelu sa Nelom Mihailović, kao predsednicom žirija, i dva člana – Tamara Aleksić i Goran Radaković, rekao je Vladan Živković. On je dodao da je ovogodišnja dobitnica nagrade Pavle Vuisić Gorica Popović i da će ona otvoriti 54. Filmske susrete. Doći će popriličan broj glumaca, ne mogu da kažem veliki. Rekao je da se u Beogradu sada radi sedam serijala po informacijama Dejana Babića, koje su, kako kaže, sigurno tačne, u Srbiji i regionu se snimaju 22 serije. Zbog toga jedan značajan broj glumaca neće moći da dođe, završio je Živković.

fs 1

Gran-pri Naisa; Foto: Nevena Ivanović

Poslednje festivalske večeri, nakon svečane dodele nagrada i vatrometa, publika će moći da pogleda prvu epizodu druge sezone serije Senke nad Balkanom Dragana Bjelogrlića. Kako je Dejan Babić rekao, to će biti srpska premijera nove sezone, dok je svetska bila na festivalu u Sarajevu. On je dodao i da će se na zatvaranju pojaviti i desetak glumaca iz serije da se poklone pred publikom.

Pored glavnog programa, pred ljubiteljima kulture su i filmovi o legendama Niša – priča o Žiki Čokaliji Kude je taj Niš i svetska premijera dokumentarno-igranog filma o profesoru Fakulteta dramskih umetnosti i reditelju Baji Šaranoviću pod nazivom Poslednji Ju filmski fanatik. Program kino-region biće održan od drugog do predzadnjeg dana, a u okviru njega biće prikazani studentski radovi i film o Marini Abramović, dok će se u Cineplexx-u u istom periodu prikazivati kratkometražni i dugometražni filmovi iz zemlje i regiona. Sem toga, izložbe Glumački portreti Vanje Kesera i tradicionalni osvrt na prošlogodišnji festival Jovana Šurdilovića biće otvorene 26. avgusta u 19 i 30, dok će istog dana od 18 časova biti prikazana izložba plakata preminulog dizajnera Predraga Spasojevića, a narednog dana i film o njemu – Mapa snova. Takođe, održaće se i promocija monografije Milena Dravić ili ključ snova Anite Panić, kao i promocija podgoričkog izdavaštva.

fs 2

Srđan Savić, Vladan Živković i Dejan Babić; Foto: Nevena Ivanović

U okviru retro-bioskopa biće prikazani filmovi kao što su Derviš i  smrt, Povratak, Variola vera, dokumentarci i kratki igrani filmovi. Prateći program retro-bioskopa počinje večeras u bašti Oficirskog Doma od 21 čas, a biće prikazani filmovi Poslednji most i Timočka buna. Narednog dana za najmlađe biće projekcija prvog jugoslovenskog dugometražnog animiranog filma Čudesna šuma. Regularni program retro-bioskopa počinje od 25. avgusta. Ovi prateći programi su propraćeni, ali nekako u senci nekih drugih programa. Organizatori su tom prilikom rekli da su uložili veliki napor da dovedu i goste i određene filmove i da na drugim festivalima nema toliko kvalitetnog pratećeg programa. Dodali su i da ima mnogo brojki i statistike, ali vrlo često iza njih nema životnog sadržaja. Kod nas možda nema tih brojki, ali ima sadržaja, rekao je Babić.

Kompleti ulaznica za Festival se prodaju po ceni od 2000 dinara. Karte se mogu kupiti u info-centrima Turističke organizacije u Nišu i NKC-u. 

filmski susreti,kultura,festival,filmski susreti 2019,Festival glumačkog ostvarenja,konferencija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.