Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Predstavljen program Filmskih susreta

Anastasija Arvai 15.8.2019. Komentari

Festival glumačkih ostvarenja Filmski susreti trajaće od 24. do 30. avgusta. Celokupni program Festivala i dosadašnji planovi organizatora predstavljeni su 12. avgusta.

Anastasija Arvai

Novi film Gorana Markovića Delirijum tremens otvoriće Filmske susrete. Svakog dana će biti predstavljena po dva igrana filma, a neki od njih su Reži, Četiri Ruže, Taksi Bluz i Ajvar. Direktor festivala Srđan Savić rekao je da će se među ostvarenjima naći i pilot-epizoda druge sezone popularne televizijske serije Senke nad Balkanom, kao i dva dokumentarca. Jedan je nastao u niškoj produkciji, a govori o Žiki Čokaliji, legendi Niša. Tu je i dokumentarni film koji dolazi iz Crne Gore, a govori o Baji Šaranoviću, filmskom reditelju i dugogodišnjem profesoru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, dodao je

Biće uručeno osam nagrada, a neke od njih su Gran Prix Naisa, Car Konstantin za najbolju mušku i Carica Teodora za najbolju žensku ulogu, Nagrada za najboljeg debitanta, kao i Nagrada za glumce večeri po glasovima publike. Udruženje filmskih glumaca Srbije Nagradu za doprinos umetnosti Pavle Vuijsić ove godine će uručiti Gorici Popović za ulogu Bebe u filmu Delirijum tremens. Ovaj film govori o glumačkoj profesiji, a glavni junak je Dagi, čovek koji prolazi kroz mukotrpan period života i utehu pronalazi u alkoholu. 

izjava

                                                                                                                                                    Dejan Dabić; Foto: Marko Dimitrijević

U okviru pratećeg programa naći će se studentski filmovi, izložbe i još nekoliko dugometražnih igranih filmova. Za naš list član selekcione komisije Festivala Dejan Dabić rekao je da će studentski program biti bogat. Biće filmova studenata Akademije u Banjoj Luci, Novom Sadu i Beogradu, kako kratkometražnih tako i dugometražnih. Jedan od njih je nastavak prošlogodišnjeg filma Petak 13, drugi deo Jovane Matović (Jovke Ras). Kako kaže, festival je živa stvar i treba da se priprema do poslednjeg trenutka. U Cineplexx-u će biti prikazana dela iz Srbije i regiona koja nisu ušla u zvaničan takmičarski deo. Osim toga, u okviru Filmskih susreta biće održani tradicionalna izložba Jovana Šurdilovića i skup glumačkih portreta Vanje Kesera, izlaganje filmskih plakata Pulskog festivala u galeriji NKC-a i film koji će to propratiti, kao i retro-bioskop ispred Oficirskog Doma posvećen glumcima koji su preminuli između dva festivala. 

Karte se mogu kupiti u Niškom kulturnom centru, info centrima turističkih organizacija i neposredno pre početka Festivala na Letnjoj pozornici.

filmski susreti,niška tvrđava,film,gorica popović,Filmski festival,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.