Prohujalo s vihorom − Slika društva u pozadini ljubavne priče

Katarina Mladenović 2019.
Komentari

Prohujalo s vihorom roman je američke književnice Margaret Mičel. To je ljubavna priča, priča o američkom Jugu i građanskom ratu i jedan od najpoznatijih antiratnih romana. Objavljena je 1936. godine, a tada je dobila i Pulicerovu nagraduOvo je prva i jedina knjiga Margaret Mičel.

 

Foto: Katarina Mladenović

U središtu priče je ljubavna drama između Skarlet O'Hare i dvojice muškaraca: Ešlija Vilksa – sanjara, intelektualca i kukavice i Reta Batlera – surovog i moćnog muškarca i tajkuna svog doba. Međutim, knjiga daje uvid i u život porodica visoke klase američkog Juga pre i nakon Građanskog rata i osvetljava položaj i ulogu crnaca u celom tom poretku. Bogate porodice živele su po nekim ustaljenim moralnim i društvenim normama, imale su veliki broj slugu crnaca i u najvećoj meri bavile su se uzgajanjem pamuka. Građanski rat srušio je svaki društveni poredak i ostavio ih u vrtlogu gladi, nemaštine i teškog života. Energična Skarlet O'Hara započinje svoju borbu za imanje Taru, nešto najvrednije i najznačajnije u njenom životu. U toj nemilosrdnoj borbi ne bira sredstva. Osim toga, bori se i sa nemogućom ljubavi i opstajanjem u svetu muškaraca.

U Americi je ovo najčitanija knjiga posle Biblije, dok u svetu ima više od 30 miliona prodatih primeraka. Kritičari odaju priznanje autorki za veliko istraživanje koje je obavila i roman koji ima više od hiljadu strana. Knjiga predstavlja mnogo više od obične priče o ljubavi jer u potpunosti oslikava američki Jug, Građanski rat, društvo i mentalitet, ali i unutrašnje borbe junaka. Neobičan završetak omogućava čitaocima da sami učitaju značenje o onome što se desilo na kraju, ali kako reče Skarlet O'Hara:

Razmišljaću o tome sutra.

Ključne reči: Prohujalo s vihorom , Margaret Mičel , roman , preporuka knjige , kultura ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.