Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Roman koji ruši sve predrasude

Andrijana Pavlović 10.6.2019. Komentari

Roman Ubiti pticu rugalicu, koji je napisala američka spisateljica Harper Li, objavljen je 1960. godine, a već naredne godine bio je nagrađen Pulicerovom nagradom. Danas se ovo književno delo smatra klasikom američke književnosti.

Foto: Andrijana Pavlović

Roman se bavi temom klasnih predrasuda. Radnja se dešava na jugu Amerike 1930-ih godina, kada je vladala podela na klase između belaca i crnaca. Glavni akter romana je advokat iz Alabame, Atikus. On dobija slučaj na kome treba da odbrani jednog crnca koji je optužen za silovanje. Cela priča ispričana je iz perspektive Atikusove šestogodišnje ćerke, Skaut. Spisateljica na veoma hrabar i intrigantan način prikazuje koliko je jaka moralna snaga jednog čoveka, čak i kada su svi protiv njega. Iako je prošlo gotovo 60 godina od objavljivanja, savremeni čitalac će u potpunosti razumeti opisanu moralnu borbu i poruku ovog romana. 

Svakako imaju pravo tako da misle, i imaju puno pravo na poštovanje svog mišljenjna, reče Atikus, ali da bih mogao da živim s drugim ljudima, najpre moram da živim sa samim sobom. Jedino što se ne povinuje vlasti većine jeste nečija savest.

Po ovoj knjizi je snimljen i istoimeni film 1962. godine. Čak 55 godina kasnije, roman dobija i svoj nastavak, pod nazivom Idi postavi stražara. Nastavak prati događaje koji se dešavaju godinama nakon suđenja. Skaut, sada već devojka, vraća se iz Njujorka kod svog starog oca. U vreme političkih previranja koja prate priznavanje građanskih prava crncima i preoblikovanje starog Juga, njen povratak kući dobija gorkosladak ukus, dok otkriva uznemirujuće činjenice o svojoj porodici, gradiću i ljudima koji su joj najdraži u životu. Uspomene iz detinjstva naviru, a sva njena shvatanja dovedena su u sumnju.

Harper Li je rođena 28. aprila 1926. godine u Alabami. Nakon velikog i neočekivanog uspeha romana Ubiti pticu rugalicuodlučila je da se povuče iz javnosti. Volela je književnost 19. veka, muziku, mačke, a bavila se i analiziranjem političara radi zabave. Umrla je februara 2016. godine u svom rodnom gradu.

roman,ubiti pticu rugalicu,preporuka romana,knjiga,Harper li,kultura,predrasude,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.