Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Držite mozak stalno na ON

Jovan Živković 27.5.2019. Komentari

Film Imitation game je istorijsko-psihološka drama iz 2014. godine i jedan je od najboljih filmova ove dekade. Zasnovan je na delu Endrua Hodžiza Alan Tjuring: Enigma.  

Foto: www.imdb.com

Priča prati život i delo Alena Tjuringa, čuvenog matematičara i kriptografa. Podeljena je u tri etape, od kojih je glavna ona koja se odvija za vreme Drugog svetskog rata. Tjuring dobija zadatak da sa još nekoliko izvrsnih matematičara reši Enigmu, čuvenu nemačku mašinu za kodiranje poruka. Kao potpuno asocijalna i arogantna ličnost, moraće da se navikne na timski rad kako bi omogućio pobedu svojoj zemlji i njenim saveznicima u ratu protiv nacističke čizme. Osim te priče, prikazano nam je njegovo teško školovanje, kao i njegov život posle rata gde se nalazi pod istragom, čime u stvari i počinje radnja filma

https://variety.com/2014/film/news/box-office-the-imitation-game-scores-solidly-in-christmas-expansion-1201387738/

Foto: variety.com

Napraviti film po istinitim događajima tako da ne bude monotono uopšte nije lako. Naravno, švrljanja sa istorijom ovde ima, ali nije to nikakav bauk koji bi trebalo da vas odvrati od filma. Kompleksnost fabule je ono što je ovde stavljeno u prvi plan, a to je vraški dobro odrađeno. Toliko samo enigmi da bi se došlo do rešenja Enigme. Od likova je samo glavni protagonista dublje obrađen, što ne čudi, s obzirom na to da se na ovaj film može gledati kao na biografski. Glumac Benedikt Kamembrač sjajno je izneo svoju rolu potvrdivši svoje, uveliko poznate, glumačke kvalitete (široj publici možda poznatiji kao Doktor Strejndž ili Šerlok Holms). Ostatak glumačke postave bio je prosečan, doduše, opet, bez preterane prilike da se neko izdvoji.

Film je režirao Morten Tildum, a scenario pisao Grejam Mur. Efekti su više nego odlični, mada film nije bio suviše zahtevan po tom pitanju. Ovaj film je ostvario i veoma dobru zaradu (157 miliona dolara), ali ono što više godi jesu pozitivne ocene kritičara i publike. Nagrade koje je osvojio su: osam Oskara, devet BAFTA nagrada, pet Zlatnih globusa i tri Nagrade Udruženja glumaca.

Ako vas interesuju naslovi vezani za Drugi svetski rat ili tihe heroje koji su menjali istoriju, onda je ovaj upravo za vas. Samo zapamtite! Mozak uvek držite na ON!

preporuka,film,filmovi,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.