Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Niš u bojama devete umetnosti

Jelena Todorović 26.5.2019. Komentari

Nišlije će moći da od 29. maja do 1. juna uživaju u šestom međunarodnom festivalu stripa Nifest, koji će se održati u Paviljonu Tvrđave. Svečano otvaranje Nifest-a sa dodelom festivalskih priznanja zakazano je za 30. maj od 20 časova.

Foto: www.verdict.co.uk

Međunarodni festival stripa Nifest, stripska manifestacija koju je Udruženje ljubitelja stripa Branko Plavšić prvi put organizovalo u aprilu 2014. godine, nastao je sa ciljem da devetu umetnost približi mladim generacijama i da im pruži priliku da upoznaju mogućnosti i dostignuća stripa kao stvaralačke forme. I ove godine suorganizator Nifest-a je Niški kulturni centar, ustanova koja tokom godine osmišlja i organizuje veliki broj manifestacija u oblasti kulture i umetnosti.

Umetnički direktor Zoran Nikolić istakao je da je cilj festivala da obuhvati sve važne segmente stripske kulture − od edukacije mladih putem škole stripa, preko sajma stripskih izdanja i organizovanja stručnih predavanja i tribina, okruglih stolova, prezentacija i samostalnih i grupnih izložbi, pa sve do predstavljanja stripofilima najznačajnijih domaćih i inostranih autora iz sveta devete umetnosti.

IMG 20190524 152624

Foto: Emilija Kostić

Sastavni deo festivala je berza stripa − svojevrsni mini-sajam stripskih izdavača koji okuplja veliki broj izdavača iz Srbije, kao i ponekog izdavača iz susednih zemalja. Na šestom Nifest-u mogu se naći razni izdavači među kojima su Makondo, Sistem komiks, Komiko, Forma Be, Besna kobila, SKC Novi Sad, Kulturni centar Zrenjanin, Čarobna knjiga i mnogi drugi.

Tribinski programi podrazumevaju učešće istaknutih stripskih kritičara, teoretičara i istoričara koji na otvorenim tribinama i okruglim stolovima prezentuju malo poznate detalje iz istorije i teorije domaćeg i stranog stripa, ali i polemišu o tokovima i razvojima popularne kulture i odnosima stripa i drugih vrsta umetnosti. Ove godine će Nišlijama biti predstavljeni izdavačka podukcija SKC-a Novi Sad i Novosadski strip vikend, zrenjaninski festival i stripski časopis Stripolis, edicija Linija fronta u izdanju Sistem komiksa, kao i Makondov poduhvat Sabrana dela Đorđa Lobačeva.

Za sve posetioce ulaz je besplatan.

kultura,stripovi,festival,nifest,deveta umetnost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.