Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Životinjska farma — više od klasika svetske književnosti

Katarina Mladenović 12.5.2019. Komentari

Životinjska farma Džordža Orvela predstavlja jedan od klasika svetske književnosti. Sam naziv Životinjska farma podseća na neku basnu, mađutim ova knjiga je mnogo više od toga. Roman na satiričan način govori o dolasku Staljina na vlast, kao i o njegovoj vladavini pre drugog svetskog rata.

Foto: medium.com

U knjizi se na malom broju strana predočava stanje nastalo na jednoj farmi nakon što su životinje po nagovoru Starog Majora zbacile svog gazdu i same počele da upravljaju imanjem. Na početku su živele lepo sa svojih sedam zapovesti, koje su, između ostalog, omogućavale jednakost svih životinja. Glavne su bile svinje Napoleon i Snoubol. Međutim, nakon što je Napoleon proterao Snoubola i preuzeo vlast, nastaje sve teža situacija. On pomoću svojih pasa tera ostale životinje na poslušnost. Jedna od sedam zapovesti promenjena je u Sve životinje su jednake, samo su neke jednakije. Životinje su prekršile i zapovest da ne treba da budu slične ljudima. Nije se znalo ko je svinja, a ko čovek.

Roman je objavljen još 1945. godine, ali i dalje je aktuelan, čak i godinama posle Staljinove smrti. Jedan od razloga je to što pažljivim čitanjem možemo uočiti i mnge političe obrasce i mehanizme, koji su i danas širom sveta prisutni.

preporuka knjige,Životinjska farma,Džordž Orvel,Staljin,satira,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.