Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Priča o jednom dobronamernom džangrizalu

Andrijana Pavlović 6.5.2019. Komentari

Roman Čovek po imenu Uve je priča o jednom džangrizalu, koji mnogo voli da negoduje i upire prstom u sve šta ne valja. Švedski pisac Fredrik Bakman priča o životu ovog starca na veoma saosećajan način i dokazuje da iza svake priče postoje dve strane.

Foto: Andrijana Pavlović

Starac Uve živi u predgrađu jednog grada u Švedskoj. Svakoga jutra ide u inspekciju po naselju, premešta bicikle i svađa se sa onima koji jednostavno ne žele da poštuju pravila. Kada se jednog jutra u susednu kuću useli nova porodica, Uve će dobiti dobre prijatelje, iako na početku to ne izgleda tako. Uve je, naime, oličenje ljudskosti, dobrote i saosećajnosti. Sve što zna o odnosima sa ljudima naučio je od svoje žene Sonje. Pretrpeo je velike gubitke tokom života zbog čega samo želi da završi svoj život u miru i tišini, potpuno sam. Jednom će čak i pokušati da na silu okonča svoj život, ali to neće uspeti. Na sreću, ima ljude oko sebe koji mu pokazuju da je svaki trenutak života vredan živeti ga, a čitaoci će dobiti malo više razumevanja za džangrizala u svom životu.

Roman je objavljen februara 2017. godine. Prodat je u više od tri miliona primeraka širom sveta, a u Srbiji je proglašen za najprodavaniju knjigu u 2018. godini.

preporuka,covek po imenu uve,knjiga,roman,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.