Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Savršeno čulo

Marija Janković 24.3.2019. Komentari

Uz mrvu fikcije, neizostavne strasti i sveobuhvatne drame 2011. godine ljubiteljima filma pruženo je ostvarenje Savršeno čulo. Film koji morate videti, čuti, omirisati, okusiti i dodirnuti. Ili će on dodirnuti vas. 

Foto: www.filmofilia.com

Iza 92 minuta naučno-ljubavne drame Dejvida Mekenzija krije se pozadinska priča o važnosti gubljenja sebe, na onaj malo prihvatljiviji, fizički način. Kroz priču nas uvode dva važna lika, Majkl, čiju ulogu tumači Juan Mekgregor i Suzan, iza čijeg lika se krije Eva Grin. U svetu patnje, u kom se velikom brzinom širi virus i zahvata celokupno čovečanstvo, otupljujući jedno po jedno čulo svakoj pojedinki stanovništva, Suzan i Majkl pobuđuju svoja. Ona je naučnica koja je zbog svog naučnog rada život i vreme prepustila samo svom radnom mestu, a Majkl, šarmantni kuvar, u restoranu u ulici u kojoj ona stanuje. Njihovu priču započinje upravo pozajmljujući cigaretu od svoje komšinice Suzan, koju nikada nećete videti kako jede, pije ili zadovoljava bilo koju čulnu potrebu, ne bi li pobudio koje čulo nakon završene smene, na radnom mestu gde su i sva ostala pobuđena. Suzan i Majkl, dva kontrasta, priča filma – jedan veliki paradoks. U tom haosu Suzan dozvoljava Majku da probudi sve ostalo u njoj što je odavno ostavila po strani. U svetu gde se svi osećaji polako gube oni svoje tek stvaraju. Pogrešno vreme. Pravi ljudi. Emocije bivaju poremećene, čovečanstvo ne zna šta oseća, nema potrebe ni za čim, a ujedno i za svačim. Dve kontrasne jedinke ostvaraju povezanost upravo kada se svaka logična veza u svetu prekida.


Da li želiš da plešemo? Naravno. I da se napijemo? Svakako. I da pušimo cigarete? Uvek. Još uvek postoje neka zadovoljstva na ovom svetu, zar ne? Želim da okusimo sva. Baš sva.
Postoji tama. Postoji svetlost. Postoje muškarci i postoje žene. Tu je hrana. Tu su restorani. Virus. Posao. Gužva. Dani upravo onako kako ih znamo, svet upravo onakav kakvim ga zamišljamo.

Savršeno čulo,film,preporuka,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.