Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Otvara se izložba Prepoznavanje4 u Tvrđavi

Marija Janković 18.3.2019. Komentari

 U Tvrđavi će 20. marta biti otvorena izložba međunarodnog regionalnog umetničkog projekta Prepoznavanje4 i trajaće sve do 7. aprila. Izložba će se realizovati u Paviljonu u Tvrđavi, a početak je zakazan od 19 časova.

www.gundogduart.com

Projekat Prepoznavanje4 dugoročni je umetnički projekat posvećen uspostavljanju partnerske saradnje između galerija, muzeja, kustosa i umetnika u zajedničkom delovanju na prepoznavanju lokalnih umetničkih scena i veće vidljivosti savremene umetničke prakse u regionu. Projekat pospešuje mobilnost umetnika, kustosa, razmenu ideja i iskustava i ostvaruje višeslojne saradničke mreže. Projekat je započet 2004. godine, a od 2014. godine osim realizacije zajedničkih izložbi, podrazumeva i rezidencijalni boravak umetnika i kustosa.

Ovaj projekat u kontinuitetu podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, uz čiju pomoć se realizuje i ovogodišnji program. Nosilac projekta je Umetnička galerija/Narodni muzej Kruševac, a saradnici su Galerija savremene likovne umetnosti, Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačak, Narodni muzej iz Kraljeva, Narodni muzej Crne Gore na Cetinju, kao i Umetnička galerija Nikola Petrov iz Vidinu u Bugarskoj. Povremeni saradnici projekta bile su srodne ustanove iz Kumanova, Podgorice, Nikšića, Sofije i Plovdiva.

Izložba Prepoznavanje4 sadrži radove šestoro umetnika: Jelene Rubil (Kruševac), Nine Galić (Kraljevo), Vesne Ilić Darijević (Čačak), Ivane Stanković (Niš), Jovane Vujanović (Podgorica) i Bogdana Aleksandrova (Vidin), koji su nastali i smišljeni u okviru četvrtog izdanja umetničkog regionalnog projekta, započetog rezidencijalnim programom održanim u Ribarskoj Banji i Kruševcu, 2017. godine. U kontekstu sopstvene umetničke prakse, samog projekta i mesta održavanja, umetnici kroz svoje radove mapiraju različite fenomene ukupne društvene stvarnosti – od mesta pojedinca u savremenom svetu, odnosa prema prirodi, tehnologiji, ali i drugima u aktuelnoj digitalnoj kulturi.

Stručno vođenje kroz galeriju održaće autorka i koautorka Biljana Grković, i to 21. marta u 12 časova.

Ulaz je slobodan.

izlozba,tvrđava,kultura,Prepoznavanje4,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.