Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Aleksandar Marinković: Zadovoljan sam u kom pravcu ide pozorište

Nevena Ivanović 12.3.2019. Komentari

Prvi pozorišni festival Teatar na raskršću otvoren je na dan Narodnog pozorišta 11. marta. Tom prilikom je premijerno izvedena predstava Putujuće pozorište Šopalović, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.  

Foto: Sonja Stefanović

Povodom otvaranja festivala publici se obratila bivša jugoslovenska i srpska glumica Mima Vuković Kurić, koja je ujedno i prvakinja niškog Narodnog pozorišta. Jedna od njenih poslednjih uloga na niškoj sceni bila je u predstavi Putujuće pozorište Šopalović, koja je premijerno izvedena davne 1997. godine. Nešto više od dve decenije upravo ta drama, ali sa drugim glumcima i režijom, obeležila je 132. godinu postojanja pozorišta. Nakon premijere razgovarali smo sa glumcem Aleksandrom Marinkovićem

Koje su Vaše reakcije nakon premijernog izvođenja ove predstave?

Aleksandar: Reakcije su publike, a moje su da sam željan odmora. Vrlo sam zadovoljan reakcijom publike i time kako su prihvatili predstavu. 

Koji je cilj predstave, kako ona deluje na publiku?

Aleksandar: Cilj je da predstavimo pozorište i njegovo mesto u društvu.Ta večna sudbina pozorišta i glumaca, koja je teška, ali važna, inspiracija je za ono što smo radili. 

53625537 1527608417373009 558743376552263680 n

Foto: Sonja Stefanović

Kako su tekle pripreme?

Aleksandar: Pripreme su bile naporne i dugačke. Tekst je delikatan i specifičan, pa je to zahtevalo mnogo više vremena. Takođe i više napora da se bdi nad tekstom i radi na sceni, za razliku od nekih drugih predstava, koje su manje zahtevnije.  

Kakva je bila saradnja sa rediteljem predstave Tatjanom Mandić Rigonat?

Aleksandar: Odlična! Ona je jedna zanimljiva i interesantna osoba, a sam proces saradnje veoma uzbudljiv.

Narodno pozorište obeležava 132. godinu postojanja. Koliko dugo ste Vi član pozorišta i koje je Vaše dosadašnje iskustvo?

Aleksandar: Ja radim u pozorištu preko 20 godina, a praktično sam 30 godina član. Završio sam Srednju glumačku školu, koja je ranije postojala u Nišu, zatim sam kasnije upisao akademiju, tako da sam i tih nekih desetak godina proveo u pozorištu. Zadovoljan sam u kom pravcu idemo, dolaze nam dobri reditelji, radimo ambiciozne komade i mislim da koračamo u koracima od sedam milja. 

54255408 2302241336718217 4380759740184002560 n

Aleksandar Marinković u razgovoru za SDL; Foto: Sonja Stefanović

Prvi put se održava i pozorišni festival Teatar na raskršću. Kakvo je Vaše mišljenje o svemu tome?

Aleksandar: Sa jedne strane je to divno i lepo, takođe i značajno da ovaj grad ima pozorišni festival. Činjenica je da će publika imati prilku da vidi neke od najznačajnijih predstava iz regiona. Sa druge strane sam zabrinut da veliki troškovi i finansiranje festivala ne ugroze skromnu produkciju niškog Narodnog pozorišta, jer novac takođe treba iskoristiti za pozorišne predstave i velike autore.

Koji su Vaši dalji planovi?

Aleksandar: Trenutno da napravim pauzu, jer sam naporno išao iz komada u komad. Očekuje me saradnja sa rediteljem Nikitom Milivojevićem i Šekspir, koji bi trebalo da radimo u maju ili junu.  

 

narodno pozorište,festival,PREMIJERA PREDSTAVE,PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ,intervju,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.