Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Mini FEST u Niškom kulturnom centru

Sonja Stefanović 1.3.2019. Komentari

Niški kulturni centar organizuje Mini FEST u periodu od 5. do 11. marta. Projekcije filmova će se održavati u velikoj sali od 19 časova.

Foto: www.fest.rs

Ovogodišnji FEST će otvoriti film Hladni rat režisera Pavela Pavlikovskog. To je strastvena ljubavna priča između dvoje ljudi koji se zbog različitog porekla i temperamenta, na prvi pogled čine nespojivi, ali su ipak sudbinski predodređeni jedno za drugo. Sve se dešava u vreme hladnog rata pedesetih godina prošlog veka u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu i opisuje nemoguću ljubav u nemoguća vremena. Uloge timače: Joana Kulig, Tomaš Kot. Film je nominovan za Oskara u kategoriji režije, takođe i za kameru i strani film. Dobio je i kansku nagradu za režiju. 

Radnja filma Ptice selice koji se prikazuje 6. marta odvija se u pustinji La Guahira, u severnoj Kolumbiji, gde tumačenje znakova i snova, moć predskazanja, talismana i neke vrlo jake tradicije, održavaju kulturu Vaju naroda i drže zajedno sve klanove na teritoriji koju su branili od pirata, Engleza, Španaca i raznih vlasti. Ali krajem šezdesetih godina, ukazuju se prilike za trgovinu marihuanom. Režiju potpisuju Kristina Galjego i Ćiro Guera, dok su se u glavim ulogama našle: Natali Rejes, Karmina Martinez. Film je nagrađen na festivlu u Palm Springsu, Lokarnu, Montrealu kao i nagradom Fipresci. 

LES OISEAUX DE PASSAGEl 2 cCiudad Lunar Blond Indian Mateo Contreras 1600x900 c default

Film Ptice selice ( Birds of Passage); Foto: www.filmcomment.com

Film reditelja Davida Oelhofena Prisni neprijatelji će se na repertoaru naći trećeg dana. Dri i Manuel su prijatelji od detinjstva odrasli u Pariskom getu, koji su krenuli različitim putevima u životu: Manuel se odlučuje za život kriminalca, dok Dri postaje policajac. Kada Manuelov najveći posao krene po zlu, njih dvojica se ponovo susreću i shvataju da su potrebni jedan drugome da bi opstali u surovom svetu. Uloge tumače Matijas Šunerts i Reda Kateb. Nagrađen je nagradom u Veneciji. Rediteljsko ostvarenje Matea Garonea Dogmen biće prikazano 8. marta. Na periferiji između metropole i divljine, gde vlada zakon jačeg, živi Marčelo - sitan i blag čovek koji dane provodi u svojoj skromnoj radnji za negu i održavanje pasa ili sa ćerkom Alidom koju mnogo voli. Ali, tu živi i Simon, lokalni siledžija, prevarant i lopov, koji maltretira sve oko sebe. Odlučan da ponovo uspostavi svoje dostojanstvo nakon svega što je pretrpeo zbog Simona, Marčelo planira osvetu sa neočekivanim ishodom. Glavne uloge igraju: Marčelo Fonte i Edoardo Peše. Film je u Kanu dobio nagrada za glavnu mušku ulogu.

Izgaranje je priča o tri ličnosti i o misterioznom incidentu koji im se događa. Jongsu sreće staru prijateljicu, Haemi, na poslu dostave. Haemi pita Jongsua da se brine o njenoj mački jer ona putuje u Afriku. Nakon povratka, Haemi upoznaje Jongsua sa Benom, čovekom koga sreće na putu. Tokom posete Jongsuu, Ben mu otkriva svoja tajna interesovanja. Prikazivanje je zakazano za 9. mart. Reditelj filma je Li Čang Dong dok uloge tumače A In Jo i Stiven Jon. Film je u Kanu  dobio nagradu Fipresci

maxresdefault

Film Prisni neprijatelji ( Close enemies); Foto: www.youtube.com

Dvostruki život u režiji Olivija Aseja oslikava svet izdavaštva u Parizu, dok se urednik i pisac nalaze u poslu preko glave, boreći se sa krizom srednjih godina, promenom poslovnih navika i svojim ženama. Film će se prikazati 10. marta. U glavnim ulogama su se našli Gijom Kane, Žilijet Binoš. Film je nagrađen u Veneciji I Torontu. Na repertoaru će se poslednjeg dana naći film Kapernaum. Priča o libanskom dečaku koji odlazi od svojih roditelja koji su ga zanemarili, ali uspeva da preživi i čak da se brine o jednoj Etiopljanki i njenom sinu. Iako će završiti u zatvoru, na kraju će, ipak, pravdu potražiti na sudu. Reditelj filma je Nadin Labaki dok uloge tumače Zein Al Rafea i Jordanos Šiferau. Film je na Kanskom festivalu poneo nagradu žirija i bio nominovan za Oskara za najbolji strani film.

Cena ulaznice iznosi: 250 dinara.

mini fest,nkc,film,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.