Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Teatar na raskršću u Narodnom pozorištu

Nevena Ivanović 20.2.2019. Komentari

Prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora Teatar na raskršću održaće se u Narodnom pozorištu od 12. do 19. marta u okviru koga će biti izvedeno osam takmičarskih predstava i komad u čast nagrađenih. 

Foto: www.facebook.com/NiskoNarodnoPozoriste

Pozorišni festival će svečano biti otvoren 11. matra na dan Narodnog pozorišta, premijerom predstave Putujuće pozorište Šopalović u režiji Tanje Mandić Rigonat. Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, istakao je da su se programski Savet festivala, niško Narodno pozorište i grad Niš potrudili da na prvom festivalu Teatar na raskršću okupe predstave koje su, svaka na svoj način, uzbudljive. Svaka od njih dolazi sa različitom estetikom, ali tematizovanjem istih problema, koji na ovom kulturnom prostoru tište sve nas, a to je jedan stalni strah od nestanka građanske misli

Na festivalu će biti izvedene predstave: Kad bi Sombor bio Holivud Narodnog pozorišta Sombor, We are born naked and the rest is… scena MSS Sarajevo, Kapital Kraljevskog pozorišta Zetski dom Cetinje, Filoktet hrvatskog narodnog kazališta Varaždin, Balkanski špijun Narodnog pozorišta u Beogradu, Višnjik teatra Ivan Radoev (Pleven), Festen dramskog teatra iz Skoplja, Sumrak bogova slovenskog narodnog gledališta Maribor i u čast nagrađenih predstava Sarajevo 1914 Mali mi je ovaj grob pozorišne trupe Ars Moriendi iz Soluna.

52501584 311651753033320 4000721109480636416 n

Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović; Foto: Sonja Stefanović

 

Reditelj i predsednik Saveta festivala,Nebojša Bradić, najavio je da će pored osam takmičarskih predstava iz zemlje i regiona biti organizovan i čitav niz pratećih programa kao što je okrugli sto kritike, tribina Teatar na raskršću i promocije knjiga i pozorišnih časopisa. Najavljen je bogat program pratećih manifestacija, a ključni je održavanje dvodnevne tribine Teatri Balkana Saradnja na raskršću 16. i 17. marta u New city hotelu. 

Žiri ovogodišnjeg festivala, koji će dodeliti deset nagrada, činiće glumica Mia Begović (Zagreb), glumac i reditelj Bogdan Kostea (Arad), glumica i dramska spisateljica Katarina Kocevska (Skoplje), reditelj i ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Žaga Mićunović (Podgorica), kao i glumačkii profesor Enver Petrovci (Priština). Na festivalu će biti dodeljene i nagrade okruglog stola kritike i nagrade novinarskog žirija. 

52144368 539736906512438 1864832799438012416 n

Reditelj i predsednik Saveta festivala Nebojša Bradić; Foto: Sonja Stefanović

 

Ideja o osnivanju festivala postoji već nekoliko decenija, ali kako navode organizatori, tek su ove sezone stvoreni uslovi za realizaciju projekta uz podršku gradonačelnika i Skupštine grada, kao osnivača Narodnog pozorišta. Kao jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora Teatar na raskršću ima za cilj da afirmiše sličnosti i razlike kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, jačanje međunarodne kulturne razmene, razmene ideja i pozorišnih praksi, kao i promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca. Festival je takođe posvećen i izazovima i perspektivama savremenog pozorišta. 

 

TEATAR NA RASKRŠĆU,pozorište,festival,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.