Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Dani autorskog filma u NKC-u

Marija Janković 1.2.2019. Komentari

U maloj sali Niškog kulturnog centra, u periodu od 7. do 12. februara, biće prikazano pet autorksih filmova, dobitnika Kanskih i drugih prestižnih nagrada. Projekcija filmova zakazana je svakog dana od 19 časova.

Foto: Dejan Dabić

Od četvrtka do utorka, izuzev nedelje, svakog dana prikazivaće se po jedan autorski film nagrađivan na Kanskom filmskom festivalu protekle godine u kategoriji Najbolji film u programu - Izvestan pogled, a nagrađivani nagradom Zlatna kamera i Zlatna palma. Neki od njih dobili su i FIPRESCI nagrade San Sebastijan 2018 - Nagrada publike.

Prvi film koji će se prikazati dobitnik je Kanske nagrade Zlatna palma. U režiji Kore-eda Hirokazu, film Kradljivci nam pruža priču o siromašnoj porodici, koja živi na ivici egzistencije u predgrađu Tokija. Da bi preživeli, bave se sitnim krađama. Nakon jedne od njih, nailaze na napuštenu devojčicu i prihvataju je kao člana svoje porodice. Iako su siromašni i u neprekidnoj borbi za opstanak - kada su zajedno, svi oni izgledaju kao veoma srećna porodica. Međutim, njihove tajne iz prošlosti počinju da se otkrivaju nakon incidenta koji će ugroziti porodičnu ovu idilu. U glavnim ulogama naćiće se Lily Franky, Ando Sakura, Matsuoka MayuKiki Kilin, Jyo Kairi i Sasaki Miyu

DevojkaFilm Devojka; Foto: Dejan Dabić

Drugi film Devojka biće prikazan 8. februara. Film je dobitnik nagrade Zlatna kamera, FIPRESCI nagrada, San Sebastijan 2018 - Nagrada publike. Glavne uloge koje tumače Victor Polster i Arieh Worthalter koja na veliko platno donosi priču o Lari. Ona je odlučna 15-godišnjakinja koja predano radi na tome da postane profesionalna balerina. Uz podršku svoga oca, u novoj školi ona se u potpunosti posvećuje svom cilju. Međutim, njene tinejdžerske frustracije i nestrpljenje počinju rasti nakon što shvati da se njeno telo odupire strogoj disciplini zato što je rođena kao dečak.

U subotu, 10 .februara, biće prikazan film Svi znaju priča prati Loru čiju ulogu tumači Penelope Cruz koja sa porodicom iz Buenos Airesa putuje u rodni grad u Španiji na sestrino venčanje. Usred veselog porodičnog okupljanja i proslave, Lorina ćerka nestaje, ubrzo saznaju da je kidnapovana. U teškim danima koji slede, rastu tenzije među članovima porodice i njihovim poznanicima, dok duboko skrivane tajne izlaze na videlo. U španskom trileru uloge su tumačili i Javier Bardem, Barbara Lennie, Ricardo Darin, Jaime Lorente.

GranicaFilm Granica; Foto: Dejan Dabić

Film Granica koji je dobio nagradu za najbolji film u programu Izvestan pogled biće prikazan 11. februara. Režija Alija Abbasija prati priču graničarke Tine koja ima neverovatan osećaj da prepozna krijumčarenje. Jednoga dana sa trajekta silazi čovek sumnjivog izgleda, koga nije u mogućnosti da pročita. Kada ne uspe da dozna šta krije, ona postaje opsednuta njime i njegovom uznemirujućom aurom. Započinje istragu koja će otkriti mnogo više nego što je očekivala: uskoro će morati da se suoči sa zastrašujućim istinama o sebi i čovečanstvu. U glavnim ulogama su Eva Melander, Eero Milonoff, Viktor Akerblom Joakim Olsson.

Poslednji film Dana autorskih filmova biće prikazan 12. februara. Film Život među zvezdama  prati lika po imenu Monte koji je samo jedan od nekoliko osuđenika na smrt koji dobijaju šansu da umesto izvršenja kazne odu u samoubilačku misiju u svemir, kako bi prikupljali energiju iz crne rupe. Doktorka koja je sa njima na misiji koristi situaciju u cilju sprovođenja svog eksperimenta u kojem opsesivno istražuje ljudsku sposobnost za reprodukciju u svemiru. Sumorna sudbina i skučeni prostor u kojem se posada nalazi dovode do brutalnog nasilja. Ovo filmsko ostvarenje dobinik je FIPRESCI nagrade, a u glavnim ulogama su glumci Robert Pattinson, Mia Goth, Juliette Binoche Andre Benjamin.

Cena ulaznice iznosi 200 dinara.

nkc,kultura,Autorski film,dani autorskog filma,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.