Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Novi pogledi na priče o Vikinzima

Anđela Petrović 21.1.2019. Komentari

Vikinzi je kanadsko-irska televizijska drama Majkla Hersta, prvi put emitovana 3. marta 2013. godine. Snimana je u Irskoj i inspirisana je pričama o Ragnaru Lodbroku i njegovoj porodici.

Foto: www.radiotimes.com

Radnja je smeštena u početak vikinškog doba. Rađena je po nordijskim legendarnim predavanjima, koja su u stvari delimično izmišljena. Priče su bile usmeno zapisivane tek od 200 do 400 godina nakon događaja. Tek nakon vladavine kraljice Viktorije, Vikinzi od nepobedivih ratnika i divljaka prelaze u ljude koji su samo hteli mirne ekonomske odnose sa ostalim narodima, i, zapravo, nisu nosili šlemove sa rogovima. Bili su poljoprovrednici, nakon pljačke ili rata, a većina bi se vraćala mirnim životima. Farme su bile dovoljno velike, uzgajali su goveda, ovce i svinje, što im je bilo sasvim dovoljno da prehrane porodicu, ali ne i dovoljno za proizvodnju. Oni nisu bili prljavi, a istraživanja su pokazala da su koristili pincete, britvice, češljeve, štapiće za uši, napravljene od životinjskih kostiju i rogova. Ovi navodno prljavi neljudi su u stvari, pored običnog kupanja, redovno i posećivali termalne izvore, a oni koji su bili ratnici uvek su oblačili čistu odeću tokom pohoda. Žene su putovale sa muškarcima i osvajale svet. Neke su živele samostalno, bavile se trgovinom i postale jako uticajne u društvu. Imale su pravo na razvod braka, a kada bi do toga došlo, finansijski bi one bile u dobitku. Njihove navike i socijalne ustanove, prilično su bile demokratske, za razliku od ostatka sveta.

Ragnar je bio najpoznatiji nordijski mitološki heroj, poznat po pustošenju Engleske i Francuske. U seriji se prikazuje i njegova druga strana. Osim hrabrosti, vidi se i njegova emocija. Vidi se požrtvovanost, velika ljubav prema porodici i prijateljima i osetljivost. Spremnost da se poštuju i druge vere i želja da se sruše te granice. Takođe, imamo priliku da vidimo da je izdaja uvek samo izdaja, jednako bolna, bez obzira da li bila u desetom ili dvadeset i prvom veku. Kao i ljubav. Likovi nas uče izdržljivosti, čine da se društveno i emotivno otvorimo. Glumci verno dočaravaju likove, a kostimi odgovaraju vremenu koje predstavljaju. Ako volite istoriju u kombinaciji sa sagama i mitovima, ako želite da znate nešto više o Odinu, Tori, Freji ili Lokiju, pogledajte seriju Vikinzi. Ipak, ne zaboravite da je to samo jedna strana priče. Ili ipak nije?

Vikinzi,preporuka nedelje,serija,vikings,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.