Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Više od televizijske serije

Aleksa Anđelić 14.1.2019. Komentari

Izgubljeni (Lost) je američka televizijska serija emitovana od 2004. do 2010. godine. Sačinjena je od šest sezona, a svaka epizoda sadrži glavnu priču koja se dešava na tropskom ostrvu u Južnom Pacifiku, prožeta pričom života nekog od likova pre avionske nesreće.

Foto: www.kindlemalaysia.com

Avion na liniji Okeanik 815 sruvao se u vode Pacifika. Preživeli putnici pronalaze utočište na misterioznom ostrvu. Avion se prepolovio na pola, prednji deo završio je na plaži, dok je rep pao u džunglu. Serija prati 48 preživelih putnika leta iz Sidneja za Los Anđeles. Oni se moraju prilagoditi okolini i jedni drugima, kako bi preživeli. Ostrvo krije brojne tajne poput: ozdravljenja bolesnih, polarnih medveda, napuštene istraživačke stanice, poziva za pomoć koji se godinama ponavlja, broda starog 200 godina, čudovišta od dima, brojeva, Darme, sobe 23, hrama, putovanja kroz vreme, šapata... Misteriozni elementi povezani su sa naučnom fantastikom i natprirodnim fenomenima.

Svaki lik ima mračnu prošlost koja je prikazana flešbekovima tokom epizoda. Svaka epizoda rezervisana je za drugog lika, ali nekoliko centralnih likova se posebno ističu. Tokom sezona mogu se videti životi različitih karaktera i likova: od hirurga dr Džeka Šeparda (Metju Foks), bivšeg iračkog vojnika Saida (Navin Endruz), trudnice Kler (Emili de Ravin), prevaranta Sojera (Džoš Holovej), preko instruktorke baleta Šenon (Megi Grejs), srećnog loto dobitnika Huga (Horhe Garsija), narkomana i bivše rok zvezde Čarlija (Dominik Monahan), žene begunca Kejt (Evandželin Lili), pa sve do misterioznog Džona Loka (Teri O’Kvin), korejskog bračnog para Kvon (Danijel De Kim i Judžin Kim), katoličkog sveštenika Eka (Adevale Akinue-Agbadže), naučnice koja se nasukala na ostrvo pre 16 godina Danijel Ruso (Mira Furlan) i drugih.

rsz tunefind com

Izgubljeni; Foto: www.tunefind.com

Serija se većim delom snimala na Havajima, a zbog velikog broja glumaca i visoke cene snimanja, smatra se jednom od najskupljih televizijskih serija ikada. Veliku popularnost Izgubljeni su doživeli u celom svetu. Dobila je veliki broj obožavatelja i obeležila kulturu Amerike. Kolika je popularnost serije govori i to da su se pojavile brojne kompjuterske video-igre i sajtovi sa tematikom serije, a poslednjih godina i igrice za mobilne telefone. Ono što su fanovi serije zamerili je sam kraj i mnogo otvorenih pitanja. O seriji su kružile brojne teorije zavere. Među najpopularnijim teorijama bila je ta da su svi likovi zapravo mrtvi i da se nalaze u čistilištu i da se moraju iskupiti za svoje grehe iz prošlosti. Kao i sve druge teorije, i ova teorija pobijena je od strane tvoraca serije.

Ukoliko se odlučite da pogledate seriju, zapamtite sledeće brojeve: 4, 8, 15, 16, 23 i 42. Oni se pojavljuju tokom cele serije i sve što se dešava ima veze sa njima. 

serija,preporuka,lost,izgubljeni,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.