Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Otvoren pedeset peti Niški sajam knjiga

Sonja Stefanović 25.12.2018. Foto Komentari

Niški sajam knjiga svečano je otvoren u hali Čair 24. decembra. Savremeni srpski pisac, profesor i dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Pištalo je otvorio sajam, a u ulozi moderatora našao se novinar i književnik Velibor Petković.

Foto: Aleksandra Krstić

Vladimir Pištalo je posetiocima poželeo dobrodošlicu i podelio razmišljanje o knjigama u savremenom svetu na samom otvaranju. Naime, rekao je da veruje da će knjige naći načina da prežive uprkos elektronskim medijima i društvenim mrežama i da prednost daje knjigama. Pisac je za naš list kazao da je optimista u vezi sa ovakvim stanjem. Ljudi uvek imaju nešto u srcu i u glavi i uvek će nastojati da prenesu to. Dodao je da Priče nikad ne mogu da umru, jer postoji ogromna čovekova potreba za smislom, pa i za prenošenjem tog smisla.

Posle svečanog otvaranja usledila je promocija knjige Sunce ovog dana − pismo Andriću, Vladimira Pištala. Autor u knjizi govori o Andrićevim prozorima u svet i svest iz panoptikuma, cirkusa i knjiga, o onome što zaista jesu mitski heroji njegovog doba, o Gavrilu Principu i Mladoj Bosni kao društveno-istorijskom kontekstu nepravde poslednjeg kmetstva u tadašnjoj Evropi, ali i o istini današnjeg sveta. Vodi razgovor sa Andrićem na način blizak onome na koji je mladi Andrić vodio Razgovor sa Gojom.

49021098 2380035438681500 7651869917297246208 n

Vladimir Pištalo u razgovoru za Studentski dnevni list; Foto: Aleksandra Krstić

Kao i svake godine, Niški kulturni centar se pobrinuo za organizaciju sajma, te je direktor Centra Srđan Savić razgovarao sa nama i naveo da će sajam trajati od 24. do 30. decembra i da će se na sajmu naći reprezentativna imena srpske i svetske književnosti. Hala će za posetioce biti otvorena svakog dana od 10 do 20 sati. Takođe je istakao da se održava saradnja sa izlagačima koji su tradicionalno prisutni svake godine. Najveći broj izdavača je postavljen u skladu sa tradicijom, a ima, naravno, i nekih novih izdavača, kao što je u ovom slučaju izdavačka kuća Begen iz Zagreba, sa predsedništvom u Beogradu. Imamo ponovo štand Niške eparhije, otprilike je prisutno 70 izdavača koji su tu iz godine u godinu i pokazuju veliko uvažavanje prema posetiocima, dodao je Savić

Prateći program za 25. decembar je za posetioce predvideo predstavljanje knjige Usnuli zmajevi  u 18 sati. Reč je o koautorskoj knjizi koju potpisuju Aca Seltik i Miloš Petković, a koju je ilustrovao Igor Krstić. Narednog dana, 26. decembra u 12 sati održaće se dodela sajamskih nagrada, a u 17 sati promocija romana Loza Pelina − Rosa, autorki Dragane Ćosić i Aleksandre Savić, u izdanju Portalibrisa. U 18 sati biće najavljena knjiga Memoari − Luj Fraše d` Epere. O knjizi će govoriti Zoran Kolundžija, vlasnik izdavačke kuće Prometej. 27. decembar je predviđen za predstavljanje Vukove zadužbine u 17 sati, dok će se u 18 sati održati promocija zbirke ilustrovanih priča Vilin-pero Drakonije, koju su pisali i ilustrovali niški osnovci, a objavilo Udruženje ljubitelja fantastike Ordo Drako Niš. Učesnici će biti članovi društva i deca-autori. Posetioci će 28. decembra moći da vide promociju tetralogije Patuljci i vile autora Miloša Petkovića u izdanju Pčelice. Poslednjeg dana će pisac Danijel Jovanović, autor serijala Severna kapija (u izdanju Otvorene knjige) promovisati treći deo serijala: Stranice od peska u 17 časova. Promocija knjige Srbi između paranoičnosti i naivnosti autora Žikice Simića, u izdanju IK Prometej zakazana je 18 sati.

Ulaznice koštaju 120 dinara, dok će za grupne posete učenika i studenata biti snižena cena, koja će iznositi 70 dinara.

sajam knjiga,kultura,hala cair,Vladimir Pištalo,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.