Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Jelena Gavrilović: Komedijom se najbolje kritikuje društvo

Tamara Radovanović 5.12.2018. Komentari

Predstava Boing–boing održana je 5. decembra u punoj sali Doma Vojske. Glumačka ekipa, koju čine: Jelena Gavrilović, Viktor Savić, Ivan Zekić, Nada Macanković, Marina Vodeničar i Andrijana Oliverić, ispraćena je sa scene gromoglasnim aplauzom. 

Foto: Aleksandra Ničić

Boing–boing je urnebesna komedija Marka Kamoletija iz šezdesetih godina prošlog veka. Više od 200 puta je izvedena premijerno, a snimljena su i četiri filma. Originalni tekst je često adaptiran i prilagođavan podneblju, ali je predstava suštinski — vodvilj. Režiser je Predrag Stojmenović, a adaptacija, koju je radila Branislava Ilić, zasnovana je na komediji situacije i oživljava duh Pariza šezdesetih godina prošlog veka. Radnja se odvija u periodu velikih promena, pre svega rušenja seksističkih i rasističkih tabua. Glavni protagonisti su Bernard, koji ima tri verenice, i njegov drug iz provincije Robert, koji mu se divi. Sve Bernardove devojke su stjuardese, i to iz Francuske, Nemačke i Amerike. Zaplet nastaje kada se promeni red letenja, pa sve devojke u isto vreme dođu kod svog verenika.

Nakon završetka predstave i poklona glumačke ekipe publici, imali smo priliku da razgovaramo sa glumicom Jelenom Gavrilović, koja tumači ulogu stjuardese iz Amerike. Gavrilovićeva je za Studentski dnevni list govorila o samoj predstavi, o tome šta nju uvek nasmeje, kao i o značaju koji komedija kao žanr ima za društvo.

Koja je osnovna poruka koju šalje Boing–boing?

Jelena: Poruka je da muškarac mora da napravi veoma precizan raspored ako želi da ima tri devojke istovremeno (smeh). Ovo je komedija—vodvilj i služi tome da se publika dobro zabavi i razonodi, ali i da vidi kako jedan neveran muškarac prolazi u životu, kao i neke žene, koje su različitih profila. 

201812052321

Glumačka ekipa predstave Boing-boing; Foto: Aleksandra Ničić

Koliko su komedije važne u današnjem društvu?

Jelena: Smatram da komedije danas imaju veoma važno mesto. One su najbolji način da se društvo kritikuje, i to vrlo suptilno. Spadaju u najstarije žanrove i, naravno, neophodne su ljudima da se lepo provedu i rasterete usled svakodnevnih briga i obaveza. 

Šta Vas uvek nasmeje?

Jelena: Uvek me nasmeju sitnice. Volim sitnice. One mogu i da me obraduju, i da me rastuže. 

Radnja je smeštena u 60–tim godinama prošlog veka. Glumite i u seriji Nemanjići, čija se radnja odvija u veoma dalekoj prošlosti. Da li Vam bolje leže uloge žena iz prošlosti ili uloge savremenih žena?

Jelena: Žena je evoluirala u svakom smislu, pa i u statusnom i političkom. Svakoj ulozi pristupam podjednako posvećeno i bez predrasuda. Nije mi bitno u koje vreme je smeštena radnja, jer ne želim da ograničavam sebe na taj način.

Sa kojom dosadašnjom ulogom ste se najviše identifikovali?

Jelena: Sa ulogom Else u filmu Zaleđeno kraljevstvo. Doživela sam to ostvarenje kao veoma važno za odrastanje dece. Crtani filmovi su generalno jako važni, jer se deca susreću sa njima pre nego što se susretnu sa pozorištem.

DSC 0172

Jelena Gavrilović; Foto: Aleksandra Ničić

Koju biste scenu u dosadašnjoj gumačkoj karijeri izdvojili kao najtežu za izvođenje?

Jelena: Bilo je takvih scena. Meni je, recimo, uvek teško da radim nešto što je toliko realno da natera glumca da ga proživi i da preispita sebe. Međutim, kada u tome uspete, osećaj je divan.

Kako ste zadovoljni reakcijama publike na drugu sezonu serije Istine i laži?

Jelena: Nemam razloga da ne budem zadovoljna, veoma sam ponosna na taj projekat i mislim da je serija genijalna.

Koji su Vaši dalji planovi? Gde Vas možemo gledati?

Jelena: Nastavljamo sa snimanjem serije Istine i laži, kao i sa nekim drugim projektima. Pre svega, planiram da budem srećna sa svojim prijateljima. 

Igranje ove predstave pred niškom publikom omogućila je organizacija Predstave u Nišu.

kultura,jelena gavrilović,boingboing,dom vojske niš,predstava,komedija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.