Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Viktor Savić: Srpskom filmu predviđam svetlu budućnost dokle god smo fokusirani na suštinu

Aleksandra Ničić 7.10.2017. Komentari

Da je Viktor Savić sinonim za glumca-sportistu pokazuju mnogobrojne uloge košarkaša i fudbalera koje su mu odškrinule vrata slave. Mješoviti brak, Promeni me, Košarkaši, Montevideo − Bog te video, samo su neka od ostvarenja zbog kojih je Viktor postao već svima dobro poznato lice. Rođen je 14. septembra 1983. godine u Beogradu. Glumu je odabrao kao svoj životni poziv još u 11. godini, kada je upisao školu glume kod učitelja Mike Aleksića. Nekoliko godina kasnije završio je i studije na Fakultetu dramskih umetnosti. Ove jeseni gledaćemo ga i u seriji Senke nad Balkanom, u kojoj tumači ulogu Nevena.

Foto: Marija Đorđević

Na ovogodišnjim Filmskim  susretima premijerno je prikazana prva epizoda ove serije. Mi smo tu priliku iskoristili da porazgovaramo sa Viktorom Savićem o saradnji sa Draganom Bjelogrlićem i ostalim glumcima i stanju u kome se danas nalazi filmska umetnost u Srbiji. Takođe, Viktor je sa čitaocima podelio utiske o Nišu i festivalu i dao savete mladim kolegama koji žele da krenu njegovim stopama.

Kakve utiske nosite iz Niša i sa samog festivala?

Viktor: Teško je govoriti o utiscima sa festivala ove godine, jer sam tek stigao, ali ja sam pun utisaka o Nišu i inače. Svake godine dolazim i obožavam trenutke provedene ovde, a posebno u ovom periodu, tokom Filmskih  susreta. Jako dobro poznajem i grad i ljude, tako da se uopšte ne osećam kao gost kada dođem.

Uskoro će na RTS-u početi emitovanje serije Senke nad Balkanom, u kojoj igrate jednu od glavnih uloga. Šta nam to novo donosi ova serija?

Viktor: Za početak, obrađuje se istorijski period koji do sada nije obrađivan. Ima mnogo dobrih glumaca. Ja sam sve odgledao već. Sve uloge su karakterne. Nije na meni da pričam o tome, ali mogu reći da podiže nivo serija i filmova u Srbiji i sa produkcijske strane, i zbog montaže, i zbog svih aspekata.

21167942 1464756703578919 4590021456895112446 o

Foto: Marija Đorđević

Da li serija podesća na one koje se prikazuju u inostranstvu, kao što je istakao Dragan Bijelogrlić, i da li će se prikazivati još negde u svetu?

Viktor: Da, podseća jako na svetski poznate serije. Negde se malo oseća i Piki Blajnders, po mom mišljenju. A mene, iskreno, ne zanima da li će se serija prikazivati u inostranstvu. Ja radim svoj posao i to je stvar produkcije.

Kako biste opisali saradnju sa ostalim glumcima tokom snimanja?

Viktor: To su sve drage kolege. Mi se već dugo znamo. Sa nekima se družim manje, a sa nekima više, ali sa svima sam na neki način prijatelj. Atmosfera je bila odlična. Sa takvim ljudima i glumcima ni ne može biti drugačije.

Kako izleda saradnja sa Draganom Bijelogrlićem?

Viktor: Radili smo dugo zajedno i znamo se dugo još duže nego što sarađujemo čak. Ja obožavam saradnju sa njim, jer je on glumac i tačno zna šta je glumcu potrebno kada radi. Reditelji su to već malo zaboravili i više se bave kadrom i time kako sve izgleda, a on je glumac i razmišlja kao glumac. Meni prija takva saradnja.

21199802 1464756626912260 2618159866105609026 o

Foto: Marija Đorđević

Da li po Vašem mišljenju srpska filmska umetnost zaostaje za svetskom?

Viktor: Pa s obzirom na to da zaostaju i budžeti, normalno je da malo zaostaje i sama umetnost. Međutim, ako gledamo koliko smo mi u mogućnosti da damo, možemo uočiti i da dajemo mnogo više. U poslednje vreme se dosta radi i snima. Ljudi su aktivni. Čak iako nema para, umetnici se aktiviraju i rade sami, pa im se kasnije taj novac vraća. Srpskom filmu predviđam svetlu budućnost dokle god smo fokusirani na suštinu. Ne smemo se samo baviti površnim stvarima i moramo edukovati decu pravim vrednostima.

Šta biste poručili onima koji žele da krenu vašim stopama i bave se glumom?

Viktor: Prvo bih poručio da budu objektivni prema sebi. Ako nisu za nešto u životu − ne treba ni da se bave time. Treba da poslušaju nekog ko se u sve to razume. To je kritičan period. Ako krenu pogrešnim putem, mogu sebi zauvek da upropaste život. Sa druge strane, ako imaju dara, neka se bore i neka veruju. Bitno je verovati i samo verovati.

Senke nad Balkanom,Viktor Savić,filmski susreti,glumac,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.