Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Završeni 53. Filmski susreti

Aleksandar Đokić 1.9.2018. Foto Komentari

53. Filmski susreti po redu sinoć su zvanično završeni svečanom ceremonijom i tradicionalnom dodelom nagrada za filmsko stvaralaštvo. 

Foto: Aleksandra Ničić

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje, Grand Prix Naisa, pripala je Milošu Bikoviću, za ulogu Petra Maraša u filmu Južni vetar. Budući da nije mogao da prisustvuje svečanoj dodeli, Biković se zahvalio niškoj publici putem videa i dodao da je jako zahvalan kolegama i žiriju na ovoj nagradi koja njemu mnogo znači. Putem telegrama koji je pročitao publici njegov kolega Miodrag Radonjić, rekao je da je srpska škola glume dosta kvalitetna i da je dala ogromno bogastvo glumaca

Biti priznat u svojoj zemlji i doprinositi razvoju njene kulture osećam kao unutarnji poziv, ali to je ujedno i podvig. Danas ste me potvrdili da sam na dobrom putu. – rekao je Biković.

Prema odluci žirija koji su činili Ana Sofrenović, Tihomir Stanić i Bojana Maljević, nagrada Carica Teodora za najbolju žensku ulogu pripala je Marti Bjelici za lik Teodore u filmu Izgrednici, a nagrada Car Konstantin za najbolju mušku ulogu njenom partneru iz filma Radovanu Vujoviću koji je tumačio lik Aleksandra. Marta je pri primanju nagrade dodala da je ova nagrada dokaz da sve što rade ili bar pokušavaju da urade ima smisla i zahvalila se žiriju koji je u velikom broju podržao mlade glumce. Ona je i dobitnica nezvanične nagrade festivala – za najbolju žensku ulogu po oceni srpske kritike Firpresci.

Povelja za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Marije Pikić za ulogu u filmu Meso, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Mladen Sovilj za ulogu Danijela u Izgrednicima. Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu pripala je Olgi Odanović, koja je glumila u filmu Patuljci sa naslovnih strana, dok je u kategoriji glumaca najbolji po oceni žirija bio Miodrag Radonjić koji je tumačio lik Baća u filmu Južni vetar. Luka Grbić je dobitnik nagrade za debitantsku ulogu, a tumačio je lik Nenada Maraša u filmu Južni vetar, dok su Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti dobili nagradu za najbolju kreaciju dece glumaca u filmu Zlogonje.

Specijalne nagrade za izuzetno glumačko ostvarenje dodeljene su Sebastijanu Kavaci, Fahreti Salihbegović Avgedić i Emiru Hadžihafizbegoviću, dok je nagrada za najkomičniju ulogu, koja je dobila naziv po našem glumcu Miloradu Mandiću Mandi, pripala glumcu Srđanu Žiki Todoroviću, koji je dodao da mu je čast da je primio ovu nagradu i da svi znamo kakav je Manda bio čovek i glumčina, a ne samo komičar.

 

53 Fimski susreti,filmski susreti,Festival glumačkog ostvarenja,Letnja pozornica,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.