Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Jovana Stojiljković: Svaka uloga, kadar i scena su novi izazov

Aleksandra Ničić 26.8.2018. Komentari

Filmski susreti su svečano otvoreni sinoć dodelom nagrade Pavle Vuisić Radošu Bajiću i simboličnom predajom ključeva grada predsednici žirija Ani Sofrenović. Nakon toga usledile su i projekcije filmova Južni vetar i Granice, kiše. Za glumca večeri izabran je Miloš Biković.

Foto: Aleksandar Đokić

Svečanom otvaranju prethodio je defile glumaca od Gradske kuće preko Tvrđavskog mosta do Tvrđave. Glumci su se pre početaka projekcija pokolnili, i to je označilo početak festivala. Film Južni vetar izazvao je veliko interesovanje publike, koja je u potpunosti ispunila letnju pozornicu. Kako kaže Dragan Bjelogrlić, film predstavlja nešto potpuno novo za srpsku kinematografiju. Ipak, dodaje da nije čisto komercijalan i da u sebi nosi jaku poruku. Scena iz filma koju je posebno istakao bila je u kafani sa Nebojšom Glogovcem. U pitanju je bila poslednja scena u životu glumca.

Glumac večeri Miloš Biković, koji tumači glavnog junaka Maraša, ističe zadovoljstvo što je imao priliku da dočara jednog antijunaka. Tako dodaje: Za svakog glumca je san da igra raznovrsne uloge, iako aktivnosti filma iziskuju dosta energije. Kako je saopšteno, ovo ostvarenje imaće i svoj nastavak u vidu serije, koja će biti prikazivana na RTS-u. O filmu, utiscima sa festivala i samoj karijeri razgovarali smo sa glumicom Jovanom Stojiljković, koja tumači ulogu Sofije.

Film Južni vetar juče je premijerno prikazan. Kako Vam se čine utisci niške publike?

Jovana: Mislim da su ljudi jako dobro reagovali. Mada sam i ja bila uzbuđena, jer sam ga i sama tada prvi put gledala. Pratila sam svaki detalj. Međutim, mogu reći da sam baš srećna i zadovoljna reakcijom. Mislim da će biti sve uspešniji i očekujem još mnogo pozitivnih reakcija publike.

40073306 484053788740698 6975854786599976960 n

Jovana Stojiljković; Foto: Aleksandar Đokić

Lik koji ste tumačili žrtvovao je dosta toga zbog ljubavi. Koliko je bilo teško preneti tu emociju i ući u kožu jedne od glavnih junakinja filma?

Jovana: To su neke tanane i nežne emocije, važne za svako ljudsko biće. U nekom smislu, koliko je teško toliko i nije. Svakako je lako preneti nešto, ako je sastavni deo našeg života.

Kako film odslikava realnu sliku današnjice?

Jovana: Nisam previše upoznata sa socijalnim miljeom na taj način. Ipak, nakon razgovora sa rediteljem, pokreće se i ta tema u mom životu. Što više razmišljam o tome, sve više vidim stvari koje su slične sa slikom današnjice.

Koji je najveći izazov sa kojim ste se susreli kao mlada glumica?

Jovana: Svaka uloga, svaki kadar i svaka scena su novi izazov. To je užasno čudno – svaki put sa različitim partnerom, čovek iznova upoznaje sebe.

S ozbirom na to da ste imali dosta uloga i na filmu i u pozorištu, šta više volite – film ili pozorište?

Jovana: Podjednako. Smatram da ono što nema film ima pozorište, i obrnuto. Zbog toga sam najsrećnija kada mogu da imam obe stvari.

DSC 0039 1

Foto: Aleksandar Đokić

Koji su Vaši dalji planovi vezani za karijeru?

Jovana: Trenutno radim na snimanju serije Jutro će promeniti sve, koja će biti od oktobra prikazana na RTS-u. Osim toga, čekaju me nove predstave i rad u pozorištu.

Šta biste poručili mladim ljudima koji žele da krenu Vašim stopama i bave se glumom?

Jovana: Poručila bih im da budu hrabri pre svega. Posao je takav. Treba dosta hrabrosti i motiva. Ali ako vole glumu i misle da je to ono najbolje što mogu ponuditi ovom svetu, onda definitivno vredi pokušati.

južni vetar,filmski susreti,filmski susreti 2018,granice, kiše,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.