Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kolumna

Gledajte dalje od medija – gledajte bliže sebi

Emilija Kostić 24.3.2020. Komentari

Vanredno stanje. Vlada panika. Virus COVID-19 hara gradovima i nosi sve sa sobom – ljudi umiru. Puste ulice, a pusti i rafovi u marketima. Većina trguje na veliko, pravi zalihe za neku famoznu zombi apokalipsu. Neko reče da je korona bolest bogatije. Međutim, šta je sa onima koji to nisu? Šta se dešava sa onima koji nemaju? Otvorite oči, probudite se i pogledajte šta se još dešava oko vas, a da toga niste ni svesni.

Foto: privatna arhiva

Dok se svet obezbeđuje dezinfekcionim sredstvima, zaštitnim maskama i dok sa polica u prodavnicama u strahu nestaju i poslednje zalihe hrane, u našoj blizini umiru deca i to ne od nekih misterioznih virusa, već od nečeg mnogo više deprimirajućeg – gladi.

U jednom danu u proseku umire oko osam hiljada dece koja pohađaju osnovnu školu. Ovaj broj je trenutno gotovo isti kao i broj stradalih od virusa od početka pa do današnjeg dana, a u pitanju su samo 24 sata. Pitanje je zašto vas ovi životi ne dotiču kao oni odneti virusom u Italiji, Kini, Španiji ili bilo gde u svetu. Mada, ovakve vesti nisu više novosti. Možda ste navikli na glad, siromaštvo i beskućnike kao na stare vesti. Možda ste pak previše opterećeni strahovanjem da za vas neće ostati ništa iako imate zalihe da nahranite celu vojsku, te uzimate iz tuđih usta. Ne, neće biti nikakve zombi apokalipse. Ne, nećete ostati gladni – ne brinite. Ima dovoljno hrane za sve nas. To što ste opustošili rafove kroz mesec dana bacićete, jer će vam biti suvišno. Da li će vam ruka zadrhtati od stida kada to budete bacali ispred očiju gladnog deteta koje već sutra možda neće više biti sa nama? Prekinite sa glupim neracionalnim prikupljanjem hrane, već svojim mogućnostima obezbedite gladnoj deci život.

Sada, kada sedite u toplini svog doma, pitate li se da li oni imaju bilo kakav krov nad glavom? Šta oni rade za vreme policijskog časa? Naravno, ne dešava se vama, pa vas i ne zanima. Ali zašto vas onda zanima broj mrtvih od virusa? Koja je razlika? Mrtvi su mrtvi, zar ne? Želite da spasite ljude od virusa, e pa u tom slučaju ne možete, na to nemate uticaja. Znate li na šta imate? Upravo na ovu decu. Pomozite njima, nahranite ih, ne dozvolite da umiru od gladi – spasite nečiji život.

kolumna,covid19,siromaštvo,Glad,Deca,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.