Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kolumna

Smehom protiv korone

Anđela Stajkov 24.3.2020. Komentari

Prema instrukcijama nadležnih organa, ali i zdravog razuma, sva masovna okupljanja su ukinuta.

Foto: privatna arhiva

Da su Srbi jedan vedar i nasmejan narod, govori i sama činjenica da su se usled pandemije koja vlada naš stručnjak za epidemiologiju prof. dr mr Vučić i njegov najcenjeniji kolega pulmolog dr Nestorović slatko nasmejali i, što bi se narodski reklo, udarili brigu na veselje. Popili koju više da nazdrave dolasku virusa i u našu zemlju. Eto kakav smo mi to narod. Ova situacija je pravi pokazatelj i otkriva jasno stanje u našoj državi, koje, ako ćemo iskreno, nije uopšte dobro.

Uostalom, mi baš znamo da izaberemo trenutak kada treba da se pobunimo. Kada je stanje u državi bilo normalno, sedeli smo ispred svojih televizora, mrzovoljni zbog toga što moramo na posao. Dozvoljavali smo da nam serviraju svakojake laži i sve to gustirali bez daljeg razmatranja. Penzioneri su tapšali velikom guruu današnjice. A sada kada isti taj guru nalaže da se ostane kod kuće, penzioneri pobuntovili. Oni bi sada da se šetaju, sa ugrađenim kukom i na štakama, ali ipak da se prošetaju.

Hoćete mi reći ko je tačno odgovoran za ovo što nam se dešava? Pritom, ja ne pričam o koroni. Korona je samo nešto što je moralo da se desi kako bi neke stvari izašle na videlo. Šta se to dešava sa nama? Vlast je skliznula pred našim očima, jasno pokazala da joj se ne može verovati. Brzina menjanja govora naših predsedavajućih je izvanredna. Svakog dana nove informacije − smešan virus, nije smešan virus, ne treba zatvarati škole, treba zatvarati škole, nema vanrednog stanja, od sutra vanredno stanje...

Da je vrag odneo šalu pokazalo se već u narednim danima. Priča jeste možda druga, ali to što se nama dešava, jednostavno je tužno. Ljudi su zbunjeni, ovaj narod je sluđen. Samo mi nije jasno kada smo postali toliko slepi da ne vidimo šta nam rade pred nosom, da ne možemo kritički da sagledamo situaciju. Zar je predsednik dužan u ovakvoj situaciji da nas moli da ostanemo kod kuće? Mi nemamo tu svest da naša neodgovornost može da oduzme mnoge živote, pa čak i živote naših najbližih. Dokle ćemo da budemo samo marionete kojima upravlja sistem velikog vođe? Malo krdo koje ne zna da funkcioniše bez smernica dobrog pastira kojem se veruje.

Osvestimo se! Krajnje je vreme.

Srbija,korona,smeh,odgovornost,pandemija,kolumna,društvo,zdravlje,koronavirus,covid 19,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.