Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kolumna

Svadba mala, skandal veliki

Tamara Radovanović 24.2.2020. Komentari

Nisam imala pojma tada ko je Željko Joksimović, šta on to tamo radi i zašto toliko emotivno i teatralno izvodi pesmu o mladunčetu jelena. Još veća misterija bile su mi emotivne i navijačke reakcije starijih članova moje porodice na njegov nastup. U svakom slučaju, te večeri nisam morala u devet u krevet i bilo mi je jasno da taj pevač tamo negde predstavlja našu zemlju i da treba da navijam za njega.

Foto: privatna arhiva

Ne znam kako, ali od zanimljivog povoda za okupljanje porodice pred televizorom, Evrovizija i Beovizija suptilno su se transformisale u povod za isplivavanje predrasuda i iskopavanje ratnih sekira. Ne bavim se muzikom i moj jedini bliži kontakt s tom oblašću jeste učešće na karaoke takmičenju na jednoj lokalnoj televiziji pre nekih 13 godina, što me ne kvalifikuje za to da na bilo koji način vrednujem ostvarenja koja se poslednjih godina pojavljuju i doživljavaju uspehe na Evroviziji i Beoviziji. Moja interesovanja ne idu u tom pravcu i možda se ove godine ne bih ni osvrnula na činjenicu da se bliži Beovizija, da mi nešto drugo nije postalo interesantno za razmišljanje.

Bora Dugić je ove godine pred Beoviziju ukrao šou vapajima za pravdom Maje Nikolić. Njegova ovogodišnja pesma prilično je zagolicala nerve članicama Autonomnog ženskog centra. Za one koji su imali malo pametnija posla od mene i nisu ispratili čitavu famu, u pesmi čovek koji ide da prosi devojku preti da će baciti bombu ukoliko ga ona odbije. Nema potrebe raspravljati o tome da li je takav tekst sporan ili ne, naročito u aktuelnim okolnostima u zemlji i svetu. Međutim, jedna članica Autonomnog ženskog centra vidi ovde problem sasvim druge prirode. Gostujući u jutarnjem programu jedne televizije, ona se osvrnula na sam čin odlaska mladića kod oca voljene devojke kako bi zatražio njenu ruku. Ne možemo, kaže ona, poslati Evropi sliku takve, podređene žene.

Logikom Autonomnog ženskog centra, Marko Kon apsolutno nije smeo da ode na Evroviziju. Dobro, on bilo kojom logikom nije smeo da ode na Evroviziju. Elem, žena koju je voleo nije želela da bude sa njim dok se on ne obogati sasvim. Na taj način Kon je prezentovao žene u Srbiji kao sponzoruše. Zašto mi je intervencija Autonomnog ženskog centra u slučaju Svadbe velike toliko groteskna i nepojmljiva?

Nisam antifeministkinja, ali oduvek postoji u feminizmu nešto što me odbija, a želudac mi se zgrči svaki put kada čujem sintagmu ženska solidarnost. Mislim da ne postoji ništa drugo što se toliko mnogo izgovara, a čega toliko malo ima. Borba protiv nasilja nad ženama i borba protiv depresije obesmišljene su do te mere da je postalo moderno biti žrtva nasilja i depresivna osoba. Bizarno. 

Zatvaramo oči i uši pred mnogo gorim stvarima od pesme Bore Dugića. Hajde da zamislimo da je on sa prvobitnim, neizmenjenim tekstom otišao na Evroviziju. Čuo bi ga deo Evrope i Australije, a razumeo bi ga veoma mali deo Evrope i Australije. Možda bi se digla prašina, možda ne. Verujem da bi bilo sankcija. Mislim da članicama Autonomnog ženskog centra nema potrebe objašnjavati da postoji društvena platforma Jutjub i da se tu gotovo svakodnevno plasiraju numere podjednako degutantnih ili još degutantnijih tekstova u odnosu na tekst Svadbe velike. Verujem da nema potrebe objašnjavati im ni da su dva rijaliti programa koja se trenutno emituju na domaćim televizijama sa nacionalnom frekvencijom bastioni nipodaštavanja, obezvređivanja i moralnog urnisanja žene kao bića. U redu, ali Evrovizija je ipak međunarodno takmičenje i ne možemo se tako predstaviti svetu. To mi je sasvim razuman argument. Ali, hajde da ne budemo vernici samo kada odemo u crkvu. Malo mi je muka od skrivanja iza fasade moralno umivenih, društveno angažovanih pesama koje ruše predrasude na sceni Evrovizije. Svadba velika je posledica problema, a ne njegov uzrok.

Bilo kako bilo, tekst je korigovan, mladoženja će poneti burmu umesto bombe i sada je mlada bezbedna. Zadovoljan Bora Dugić, zadovoljni dežurni partibrejkeri iz ćoška. S obzirom na to da će predstojeća Beovizija verovatno izazvati tek nešto više pažnje nego takmičenje u jedenju ljutih papričica u Novom Sadu, već mogu da počnu pripreme za godišnju dozu nametanja uvrnutih trendova i histeričnog ublažavanja homofobičnih kompleksa, ove godine u Roterdamu.

Uživajte!

kolumna,evrovizija,beovizija,feminizam,muzika,svadba,skandal,društvo,PESMA,Komentar,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.