Zemlja lepih žena i gibanice

Tamara Radovanović 2017.
Komentari

Dobro došli! Ovde ćete probati najukusnije sarme. I ovde ćete... Probaćete sarme. Uživajte u njima ako niste vegan, popijte i čašicu fine domaće šljivovice. Možete probati i gibanicu. Pričajte o tome u zemlji iz koje dolazite, ali nemojte mnogo grebati ispod površine! 

Foto: Tamara Radovanović

Holivudska zvezda oduševljena srpskim ženama, sarmom i gibanicom! Koliko ste puta pročitali tako nešto? Jeste li bili ponosni? Ja nisam. Sigurna sam da imamo mnogo reprezentativnijih stvari od domaćih specijaliteta i fizičke lepote. Samo, ko će sada uklanjati sve te slojeve ničega kako bi se došlo do nečeg zaista vrednog? Previše tišine stvara buku. Previše ničega stvara nešto. Nešto izgrađeno od ništavila nikako ne može imati pozitivne karakteristike. Priče o nebeskom narodu padaju u ponor kada Soraja postane ideal žene, a Nikola Tesla lik sa novčanice. I to od sto dinara. Pih! Pa tim parama ne može ni na kapućino da se sedne! Priča o nebeskom narodu tako je besmislena kada vidite dvanaestočlanu porodicu sa desetoro gladne dece koja moli za pomoć. Devet sestara i jedan bratić koji grize parče suvog hleba. On je najmlađi. Čekalo se na njega dugo. Po svaku cenu treba imati sina. Razumete?

Ne verujte mnogo ovdašnjim ljubaznim i pravim domaćinima. Vama će govoriti da ste divni, ali će drugima o vama govoriti lepe stvari samo ako umrete. Daleko od toga da smo smeće. Imamo dobrih ljudi i pameti na pretek. Međutim, kada relativno neveliki kontejner sa smećem stavite nasred prelepe livade, ona će početi da smrdi. A šta ona tu može? Ali mi nismo livada. Jedino ne možemo nikako da primetimo taj kontejner dok se svađamo zbog sedišta u autobusu, mesta u redu u pošti ili sa kasirkom koja se nije nasmejala dok nam je stavljala hleb i mleko u kesu. Ne možemo da primetimo taj kontejner ukoliko nam se čitanje svodi na kataloge iz drogerija i tabloide. Ne možemo da ga primetimo dok čekamo red za slikanje u toaletu nekog kluba. Ne možemo! Želim da prestanemo da živimo na plejbek, da prestanemo da otvaramo usta na tuđe reči. Želim da prestanemo da potvrdno klimamo glavom na svako je l' tako. Nacrtali su oko nas šestarom granične kružnice, a mi smo tu sagradili bedeme i van toga ne idemo. A trebalo bi.

Ključne reči: kolumna , nebeski narod , sarma , gibanica ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.