Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kolumna

Ali ako moraš, kaže Karma, i to je u redu

Marija Janković 13.9.2019. Komentari

Ne moraš ovo da čitaš, a ja ne moram ovo da pišem. I to je u redu.

Foto: privatna arhiva

Čekaj, kako to misliš moraš? Ne moraš da smršaš, ne moraš da silom jedeš, ne moraš da spavaš kada ti se ne spava. Ne moraš, ali zdravlje to zahteva. Ali, moraš prestati da se lažno smeješ i da govoriš da je sve u redu i kada nije. Zato što je u redu da ponekad jednostavno nije. Ne može svako da bude prijatelj i nije svako srećan 24 časa dnevno. Ne moraš svakog dana da budeš našminkana i složiš svaku boju čak i kada samo skokneš do trafike, ali moraš da prestaneš da ističeš da je to bitno. Nisi se sa šminkom rodila, u redu? Ne možeš da pustiš bradu? Pa, i to je u redu. Ne moraš da imaš ni brkove. Nemaš vozačku? Sve je u redu. Ne moraš da slušaš Betovena samo zato što je klasik i u redu je da odvrneš treš muziku ukoliko ti ona trenutno prija. To je sasvim u redu. Drage mame, ručak ne mora svakog dana da bude na stolu. Drage tate, rezervoar ne mora uvek da bude pun.

Ne moraš da uvlačiš stomak, da kriješ butine i strije i da ispravljaš krive drine. One su posledica nečega što čini tvoju ličnost i to je u redu. Ne moraš da prikrivaš pege i ožiljke i da izmišljaš vruću vodu. Ne moraš da imaš diplomu ako to ne želiš. Ne moraš ni da se udaš, oženiš, imaš decu ili karijeru. Ne moraš da se istetoviraš. Možeš da budeš muško i uživaš u koktelima dok devojka prekoputa ispija rakiju. Ne moraš da imaš dugu kosu. Pa, šta ako si previsok? Šta ako je ona mala? Svi imamo ono što neko drugi nema i baš zbog toga smo posebni. Zar ne vidiš koliko je to u redu? Moraš da prestaneš da meriš tuđe uspehe, da sabotiraš, da sebe upoređuješ i da kočiš. Prestani da upireš prstom, neosnovano komentarišeš, spletkariš kada ti je dosadno, jer ti misliš da... Moraš sa tim da prestaneš.

Možeš da se napiješ i možeš da se prejedeš. Sve je u redu. U redu je i kada nije u redu. U redu je i kada ti je petak u sredu i kada voliš ponedeljak. U redu je i da se u tridesetoj pred 1. septembar uspaničiš i da ti kuća u decembru šljašti kao kazino u Las Vegasu. Ne moraš da igraš po pravilima. I to je u redu. Ali, nije ako time povređuješ druge. I diži zid oko sebe i formiraj svoju vojsku, i naljuti se i isplači, i paniči i greši, i smej se iz sveg glasa. I vrati se kući u pet ujutru, i stopiraj do sledećeg grada. I nemoj da platiš kartu. I igraj celu noć, i pevaj dok ne promukneš. I ljubi, ljubi dugo i grli najjače, i voli najiskrenije što umeš i poklanjaj, a da ne očekuješ nešto za uzvrat. I ne lomi srca ako baš ne moraš.

 Ali, ako moraš, kaže Karma, i to je u redu.

kolumna,marija janković,Karma,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.