Mors ultima ratio

Anastasija Arvai 2019.
Komentari

Misli−reči−dela: to je prirodni krug koji čini osnovu funkcionisanja svakog ljudskog bića. Ono što zaista misliš, reći ćeš glasno ili pak pokazati kroz izraz lica. Oči − one nikad ne lažu.

Foto: privatna arhiva

Deka je nedavno rekao: Mi smo mediji. Time je posadio novo seme u moje misli. Ljudski rod dobio je sposobnost racionalnog razmišljanja, govorenja i delovanja. Ne postoje radio-stanice, televizijski kanali ili listovi papira koji mogu biti jači od nas. To su samo načini na koje ćemo istinu otkriti ljudima, jer istina ne poznaje jezik i granice. Zašto bismo svesno pisali i govorili nešto što nije dokazano i nešto u šta ni sami ne verujemo? Nauči gramatiku i pravopis, oboji rečnik u najlepše boje knjigama i tekstovima! Piši, greši, prihvati kritiku! Naoružaj se znanjem i veštinama! Tada dolazi moć. Šta onda? Da li ćeš ubrati plodove moći i živeti od stare slave ili ćeš konstantno ići dalje?

Kada vidiš lica koja veruju u ono što zboriš, kako se osećaš? Razmisli o krugu s početka. Biti iskren ne znači nužno govoriti istinu. Iskrenost je subjektivna i svako ima pravo da svoje mišljenje i stav iznese na miran način. Istina je neizvesna, ali pravedna. U trenutku je nepromenljiva, ali postoji budućnost. Promeni misli i promenio si sadašnjost! Uz tvoj osmeh, crta se i osmeh slučajnog prolaznika. Biraj! Ponekad biram pogrešno, ali ljudski je grešiti. Prošlost je tu da joj se vratiš kada ti zafali štivo za učenje, kada ti treba nova lekcija. Sve ono što je bilo, bilo je s razlogom. Ne stidi se svog iskustva, nikad! Podeli ga s drugima. Čak i najmračnije misli manje su otrovne kada ih priznaš i izgovoriš.

Zaradi za sebe! Obezbedi ono što želiš i ono što ti je potrebno! Nikada ne očekuj da ti to drugi prinesu. Kako obavljati i najsitnije zadatke ako postoji nešto što čoveka duboko muči? Reši probleme, pa radi! Tako poštuješ svoj posao. Ipak, pazi da ne bude kasno. Kako mi baka kaže, granica postoji, ali je ponekad nevidljiva. Razmisli koliko ćeš piva popiti u petak uveče da se sutra ne bi probudio u bolnici. Rađaš se kad udahneš, umireš kad izdahneš i onda se opet rodiš. Istina je da ne znamo šta je dalje, šta je tamo. Znaš na šta mislim. Ne otkrivam toplu vodu, samo te podsećam na nešto što sigurno i sam znaš. Ljudi zaboravljaju da se život ne koristi, već živi. Razbole se, posvađaju s nekim, prećute ono što bi rekli i mrze ceo svet. Do poslednje istine ima vremena, polako. Budi svestan da mnoge tajne sveta ne znaš.

Požuri sporije, iskreno, ispravno, da bi poslednju istinu dočekao s osmehom.

Ključne reči: kolumna , anastasija arvai , smrt , mediji , istina , život , mors ultima ratio ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.