Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kolumna

Zašto niste sačuvali svoju ružu?

Anđela Petrović 23.12.2018. Komentari

Čoveka određuju ljubav, prijateljstvo i rad. Određuje ga sposobnost da gleda srcem i sluša ono što se ponekad čuje samo ispod reči koje su izgovorene. Kao mala, mnogo puta sam žurila da odrastem, ne znam zašto sam mislila da je odraslima bolje. Kasnije sam shvatila smo svi isti.  Isti u onoj suštini koja je nevidljiva, a cela lepota je u nevidljivom. Shvatila sam da je najbolje zadržati ono dete u sebi. Zauvek.

Foto: privatna arhiva

Sa godinama dolazi i odgovornost, više obaveza i iskustva, ali srce ostaje isto – srce kojim gledam i osećam. Ljubav ostaje ista, takođe. Suštinske vrednosti se ne menjaju. Nikad neće. Sada nosim naočare pa ljudi sumnjaju u moj vid. Jedva čekam da kažem da mi dioptrija nikad neće trebati jer se najvažnije stvari osećaju. Da li sam dete zbog ovakvog razmišljanja? Jesam.

Treba oprostiti vama, odraslima. Treba oprostiti zato što ste sakrili ono dete u sebi i ne puštate ga da deluje. Opraštam što ste zaboravili da se radujete sitnicama, što se osećate usamljeno i među ljudima. Zatvorili ste srce, radite dosadne poslove koji vas ne ispunjavaju, plaćate račune i stalno razmišljate unapred. Neki od vas su izgubili smisao, boreći se za ideale koji nikad nisu ni bili bitni. Pa dobro, zar ne vidite šta je najvažnije na kraju dana? Zar ne znate da uvek imate kome da kažete da lepo spava? Zar vam dobro jutro ništa ne znači? Kako ne shvatate da ste bogati, da novac za kojim jurite nije bitniji od suštine koju gubite? Tragajući za komadom papira, propuštate život.

Sve što se trenutno dešava u svetu je vaša krivica. Zato što ste vi odrasli. Niste pustili da dete u vama izađe na površinu. Da bude iskreno i znatiželjno, pošteno i naivno – neiskvareno. Da ste vi, u suštini, ostali deca, ne bi imalo ko da vas prevari, ko da ukrade, ko da ubije. Da ste ostali deca, ljubav biste gradili polako i strpljivo. Da ste ostali deca, uzimali biste od drugih i davali drugome. Ne biste žurili da stvarate i ne biste se borili krvavo iz pogrešnih razloga. Cenili biste ono što imate i stvarali još više jer imate kome... Još jednom, da ste ostali deca, to dete u vama bi vam pomoglo da vidite ljubav, prijatelja, da se radujete i slavite život. Da budete srećni što ste odrasli samo iz razloga što sada možete da pojedete više slatkiša, da odredite sami granice, da istražujete svet i da ostanete sa prijateljima i posle ponoći. Da napokon sebi kupite ono što se nikom nije svidelo. Da uživate u pravim vrednostima života, pošteno.

Samo još jednom, da ste ostali deca, imali biste svoju ružu koju biste voleli i kada uvene, pa čak i onda kada svi prestanu da joj se dive. Ja vam opraštam. Da li će vam oprostiti dete u vama?

ruža,kolumna,detinjstvo,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.