Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kolumna

Državni mediji zabranjuju satiru – slučaj Ivan Ivanović

Aleksandar Đokić 21.12.2018. Komentari

Posle osam godina, deset sezona i 472 emisije došao je kraj. Ivan Ivanović ostao je dosledan sebi, svom poslu, a pre svega svom novinarskom pozivu i odustao od daljeg rada na emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem.

Foto: privatna arhiva

Sinoć je kao bomba odjeknula vest na Tviteru da je 28. decembra poslednja emisija Ivana Ivanovića na TV Prva.

Mesec dana unazad priča se o kupovini i promeni strukture TV Prve, TV O2 i pojedinih medija. Država je preuzela medije u svoje ruke i sada kontroliše programsku šemu. Jasno je da politička satira gospodina Ivana Ivanovića ne odgovara državnom vrhu, pa je zbog toga odlučila da menja koncept same emisije. Budući da je već rekao u Novom danu na TV N1 da će odustati od emisije ukoliko dođe do promene, to se očigledno i desilo. Na Tviter nalogu Ivana Ivanovića ima dosta komentara, ali jedno je sigurno i kristalno jasno: Niko, ali baš niko ne pita zbog čega je otišao. Jednostavno, prosto i odgovorno. Svi znaju

Šta ne odgovara državi danas? Istina, sloboda, pametni ljudi, novinari slobodne misli? Mrak je odavno u Srbiji, danima, mesecima, godinama. Ne vidimo svetlu tačku. Ne vidimo kome treba verovati. Informacije se plasiraju svakodnevno, mediji prenose. Ko prenosi? Mediji ili mediji? Ne razlikujemo bitno od nebitnog, ne razlikujemo šta je u javnom interesu, a šta nije. Jedno je jasno: čoveku je bitan obraz i ugled. Na ovoj emisiji radili su veliki ljudi, porodice. Oni ostaju bez posla, zbog slobode govora, mišljenja, kako bi sačuvali svoje dostojanstvo. Ljudi očigledno nisu svesni toga ili od tolike medijske (ne)pismenosti ne žele da vide. Ne možemo gledati samo pravo i verovati svemu onome što vidimo i čujemo. Moramo da proveravamo, da stvari sagledavamo iz oba ugla. Nije jednostavno, nije lako. Ali moramo. 

Jedna medijska ličnost je rekla NE! Nije dovoljno. Moramo se probuditi iz ovog mraka. Budimo makar časni i pošteni, prema sebi, a onda i prema ostalima. Ne budimo đon obraz, kao što kaže stara izreka.  

Veče sa Ivanom Ivanovićem,TV Prva,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.