Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kolumna

Bio jednom jedan Lav

Tamara Radovanović 27.10.2018. Komentari

U nedelju, 3. decembra, od 21 čas, na televiziji Pink počinje nova emisija kakva do sada nije viđena na televizijama u regionu. Bila je to najava prve epizode Kontravizije, humorističke emisije autora i voditelja Lava Pajkića, na sajtu Pink-a. Nisam sigurna da ovo ostvarenje mogu da posmatram kao vid novinarskog ili umetničkog izražavanja, ni posle gotovo godinu dana emitovanja. Nisam sigurna ni da mogu da ga uopšte posmatram. Pokušala sam zato da ga doživim kao nešto zaista drugačije. U ćorsokaku sam.

Foto: Tamara Radovanović

Razmatrana u užem smislu, konstatacija da ovakva emisija nije prethodno viđena u regionu može se smatrati u potpunosti opravdanom. Navikli smo na to da ćemo, ukoliko želimo da posvetimo svoje vreme televiziji sa roze mrljom u gornjem desnom uglu ekrana, neretko nailaziti na niskokvalitetne sadržaje. Međutim, Lav je u svojoj emisiji dostigao novi nivo neprijatnosti. U širem smislu pak nailazim na pogrešku u Pinkovom opisu ove emisije, tačnije u segmentu koji se odnosi na to da je u pitanju nešto sasvim novo. Naime, svaka konferencija za medije vladajuće nam partije može se poistovetiti sa Kontravizijom. Osim toga što je zastupljen isti nivo humora glavnih protagonista, tu je i nekolicina ozarenih lica koja aplauzom nekritički pozdravljaju svaku opasku. Valja se osvrnuti i na sam naziv emisije. Latinski prefiks contra prevodi se kao protiv ili na suprotnoj strani. Na osnovu stavova koje propagiraju, stiče se utisak da voditelj i njegovi gosti žele da pokažu da su na suprotnoj strani u odnosu na, recimo, 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Iako ovde neće biti komparacije ova dva ostvarenja, teško je ne primetiti šolju sa printom i nedostatak ironije i satire kod Pajkića, koji Kesiću ni najmanje ne manjkaju. Akteri pretežno domaće političke scene glavna su tematika obe emisije, ali osnovna razlika je u tome što će se oni, usled Kesićevih prozivki, verovatno postideti svojih postupaka, dok će se svako koga Pajkić prozove postideti umesto samog Pajkića. Sleng transfer blama bi to možda najbolje opisao.

Dakle, bez ikakvog ulaženja u to kakva politička ili stranačka uverenja forsira, teško mi je da Kontraviziju shvatim ozbiljno. Lav je kao dečak koji će devojčici koja mu je na lep način ukazala na to da mu je, na primer, sastav iz Srpskog jezika nedovoljno dobar, u nedostatku argumenata, reći: Pa šta! A ti si ružna! Takođe, dok u 24 minuta niste pošteđeni ma kojoj partiji pripadali, granice uvreda Lava Pajkića iscrtane su tamo gde se završava opozicija i gde počinje pozicija. U jednoj od poslednjih emisija, što će biti neka vrsta uzorka, Pajkić je najpre pokušao da šarmira publiku reklamom za Probiotik, u kojoj je na kutiju simbolično stavio fotografiju upravo Zorana Kesića. Zatim je stao u odbranu rijalitija koji se trenutno emituje na datoj televiziji i to tako što je pustio insert eksplicitnog sadržaja iz rijalitija emitovanog pre desetak godina, kako bi ukazao na to da u toj sferi danas nije ništa gore nego što je bilo ranije. Ukazao je publici i gledaocima i na afere opozicionih lidera, ali i na to da je jedan od njih jeo sendvič u Skupštini (paradoks, zar ne?).

Tu nije kraj njegovoj dovitljivosti ove godine. Dosetio se nedavno Lav još jednog zanimljivog štosa. Jedan od zaštinih znakova emisije postala je anketa u kojoj se dokazuje da građani koji ne podržavaju vladajuću partiju ne znaju osnovne informacije iz srpske istorije i opšte kulture. Postavlja se pitanje da li su građanima uopšte postavljena pitanja koja su kasnije umontirana ili su im postavljena neka sasvim druga. Ovakav vid prevare, manipulacije i ismevanja bio bi nespojiv sa novinarskom profesijom. Konkretno u ovoj emisiji, prošetao je gradom i odradio anketu u kojoj je pitao prolaznike da li podržavaju aktuelnu vlast. Sve one koji su rekli da je ne podržavaju, upitao je i šta misle o tome što je aktuelni gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, oštetio grad za 4,5 miliona evra. Pošto su izneli svoja mišljenja, saopštio im je da to nije uradio Vučević, već Borislav Novaković, bivši gradonačelnik i sadašnji funkcioner Narodne stranke. Lav − jedan, ispitanici − nula!

Dnevni list Danas nazvao je novinama kojima se ljudi mogu brisati u toaletu, a urednika Danas-a svinjom. Kao analitičara ugostio je folk pevača Dragana Kojića Kebu, koji je najpre najavio svoj solistički koncert, a zatim su razgovarali o društvenim mrežama. Poslednji minut ove epizode protekao je u vidu poslednjih stihova nove Kebine pesme i odjavne špice. Odjavna špica može se smatrati najsvetlijom tačkom emisije, ne zbog kvaliteta, već jednostavno zbog toga što je odjavna. Jedino čemu se kontriralo bili su zdrav razum i pristojnost. Naravno, kada bi Pajkić ugostio nekoga ko bi recimo imao kontra stavove u odnosu na njegove ili ko bi makar potkrepio argumentima i zdravim humorom već plasirane stavove − možda bi ova emisija bila jedan od specijaliteta ružičaste televizije i za one koji nisu njena najvernija publika. Ovako, čitav koncept svodi se na neduhovito ukazivanje na to šta neko tamo ne radi ili nije radio kako treba, što bi se moglo prevesti na: Moja emisija nije savršena. Ali, ako me pitate kakva je ona druga…

Ono što me brine mnogo više od samog bivstvovanja emisije ovakve sadržine jeste pomisao na to da bi Kontravizija zapravo mogla biti samo Srbija u malom. Kontravizija bi mogla biti samo odraz zemlje redova za vizu, za knjigu Kristine Kije Kockar i za kupovinu piletine u Lidl-u. Ono što me brine više i od toga jeste inertnost i nedostatak volje i elana da se izađe iz studija. Morem objava na društvenim mrežama i javnim spaljivanjem Kijine knjige nećemo promeniti ništa. Baš ništa.

Kakav Lav? Lav Grigorije Pajkić!

kolumna,bio jednom jedan lav,kontravizija,emisija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.