Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Budućnost avio-saobraćaja

Milena Živanović 2.4.2021. Komentari

„Airbus” kompanija već određeno vreme radi na razvijanju planova za budućnost avio-industrije. Evropske avio-kompanije su početkom 21. veka izrazile potrebu da se vazdušni saobraćaj modernizuje i akcenat je stavljen na uštedu vremena i očuvanju ekologije.

Foto: unsplash.com

Veruje se da bi 2050. godine let avionom izgledao potpuno drugačije. Radi se na kraćim letovima i manjom potrošnjom goriva. Sam razvoj vazduhoplovstva putnicima je omogućio da let bude jednostavan, pristupačan i, najvažnije od svega, bezbedan. U toku je istraživanje korišćenja alternativnih izvora energije, kao što su biogoriva, vodonik i solarna energija. Na ovaj način bi se smanjilo širenje ugljen-dioksida.

Smatra se da će u skorijoj budućnosti avioni imati pomoć pri poletanju kako bi što brže došli do visine leta. Reč je, takođe, o pametnim avionima koji bi mogli sami, u zavisnosti od vremenskih uslova, da organizuju najbolju, najkraću i najbezbedniju rutu. Prilikom sletanja avioni bi ranije usporili i ranije bi gasili motore. Airbus kompanija radi na tome da u budućnosti dođe do novog načina odvijanja letova. Nećemo se začuditi ako u budućnosti vidimo avione koji lete kao jato ptica, na čemu i radi ova kompanija.

 

suhyeon choi tTfDMaRq FE unsplash

Foto: www.unsplash.com

Airbus ne samo da radi na korišćenju alternativnih izvora, uštedu vremena i očuvanju ekologije nego radi i na tome da avioni izgledaju lepše i modernije. Spoljni zidovi kabine će samo dodirom jednog dugmeta postati providni, sedišta će biti napravljena od ekoloških materijala koji se sami čiste i prilagođavaju telu putnika.

Ukoliko razvoj tehnologije i pametnih uređaja nastavi trenutnom brzinom, u ovakvim avionima moći ćemo da uživamo i pre 2050. godine.

Izvori: planeta.rspopsci.com

it,airbus,avio kompanija,saobraćaj,ekologija,vazduhoplovstvo,biogoriva,energija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.