Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Ledenim robotom preko Antartika do svemira

Nenad Krstić 21.3.2021. Komentari

„IceBot“ je ručno pravljeni ledeni robot koji je konstruisan u GRASP laboratoriji Univerziteta u Pensilvaniji. Ledeni robot je namenjen istraživanju Antartika, ali istraživači ne isključuju mogućnost da jednoga dana stigne i u svemir. 

Foto: cezarbor.com

Ideja za ovakvom vrstom robota postojala je još od ranije. Robot koji može samostalno da se popravlja i nadograđuje uz pomoć materijala iz okruženja je svakako veliki napredak. Tako bi na nekoj hladnoj planeti, mogao da koristi led koji bude pronalazio na površini, da bi od njega pravio delove uz pomoć bušilica i emitovanja toplote. Robot napravljen od leda bi mogao da postane potpuno samostalan, a trenutno se radi samo o dokazu da je prvobitno zamišljeni plan izvodljiv, pa robot služi kao potvrda ideje koja je prethodno postojala samo u teoriji. Trenutni plan je da se koristi za istraživanje Antarktika, ali istraživačima je ovaj koncept toliko zanimljiv da bi jednog dana Ledeni robot mogao da se koristi čak i za istraživanje drugih planeta u Sunčevom sistemu

Robot je teži nešto više od šest kilograma, a očekuje se da bude veoma bitan element za buduća istraživanja ledenih predela na Zemlji ali i drugih planeta, budući da leda ima u čitavom solarnom sistemu. Niske temperatutre su bile veliki problem dosadašnjih istraživanja, međutim ovo otrkiće može dugo da potraje na niskim temperaturama. Kreatori ističu da je ovaj koncept otvorio nove ideje o tome kakav robot bi mogao da bude korišćen kada su u pitanju istraživanja svemira. 

Upravo zato, istržaivanje svemira bi mogla da bude naredna stanica Ledenog robota, ali do tada treba da se dosta nadogradi i unapredi. 

Izvori: pcpress.rsb92.net   

it,dostignuće,ledeni robot,Antartik,univerzitet,tehnologija,svemir,sunčev sistem,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.